Skocz do zawartości

Aquaterrarium

Rekomendowane odpowiedzi

post-5664-1309174598_thumb.jpg

Witam wszystkich,

chciałem przedstawić moje pierwsze herbarium nizinne, dopiero parę dni temu doszła reszta obsady (wszystkie rośliny są od Carnisany), z czego 4 dzbanki są podczas aklimatyzacji.

Zbiornik to stare akwarium wyciągnięte z piwnicy wymiary: 80cm x 35cm x 40cm, z oryginalną pokrywą, pod którą świecą 2 świetlówki T8: Aqua glo 18W oraz Osram Lumilux Cool Daylight również 18W. Światło odpalane jest automatycznie za pomocą włącznika mechanicznego z OBI, o 8 rano i wyłączane jest o 23. W pokrywie zrobiłem otwory na montaż wiatraczka komputerowego AAB Fan6 (6cm), zasilanego ładowarką od Nokii AC3E. Odpalam go ręcznie tuż po zgaszeniu świateł na około 30-60min.

Warunki panujące wewnątrz, w ciągu dnia wilgotność 70-80%, muszę często zraszać terra, ale w przyszłości planowany automat, możliwe, że dopiero do większego zbiornika. W nocy po zgaszeniu oświetlenia, wywietrzeniu, ostatnim spryskaniu terra wilgotność utrzymuje się na poziomie 80-85%. Temperatura w ciągu dnia 25-30 stopni, w ciągu nocy spada do 18-20 stopni.

Po prawej stronie widoczny termo-higrometr firmy TOYO LIVING, zakupiony na allegro, bardzo fajnie sobie na razie radzi więc polecam.

Obsada:

Nepenthes x hookeriana

Nepenthes sanguinea

Nepenthes mirabilis 'echinostoma prurple'

Nepenthes belli

Nepenthes bicalcarata 'brunei'

Nepenthes ampullaria 'brunei red'

Edytowane przez tietoisuus
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Paludarium przeszło kilka modyfikacji. Do oświetlenia dożuciłem 2 x 24W Sylvania Grolux, po przyzwyczajeniu roślin świecą razem z poprzednimi świetlówkami od 8 do 23, odpalane automatycznie za pomocą włącznika mechanicznego. Dorzuciłem jeszcze nawilżacz powietrza, firmy Hyundai, podłączony rurą plastikową do pokrywy zbiornika, odpalany raz na 1,5h wraz z wiatraczkiem komputerowym, który wtłacza nowe powietrza do paludarium. Nowa roślinność, 2 pływacze U. calycifida oraz U .livida, i N. albomarginata 'Penang'. Na dnie rośnie sphagnum oraz w doniczkach dzbanków.

post-5664-1311592514_thumb.jpg

post-5664-1311592566_thumb.jpg

post-5664-1311592613_thumb.jpg

post-5664-1311592669_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz coś o temperaturach napisać ?? ile masz w dzień ile w nocy, bo sporo masz świetlówek jak na takie niskie terra i pewnie wzrasta Ci temp. pozdro

Co do temperatur to w upalne dni max zarejestrowałem 32 stopnie, a przeciętnie jest 28 w dzień, w nocy po wywietrzeniu temperatura spada do około 22-18 stopni. Także nie jest źle.

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne. Możesz pokazać jak zrobiłeś połączenie nawilżacza z terra?

post-5664-1311679337_thumb.jpg

Tak to wygląda, zwykła rura plastikowa podłączona do nawilżacza i oklejona czarną taśmą izolacyjną, w pokrywie zrobiona jest dziura, do której wprowadzony jest wąż, również zaizolowana taśmą.

Edytowane przez tietoisuus
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.