tietoisuus Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Witam wszystkich, chciałem przedstawić moje pierwsze herbarium nizinne, dopiero parę dni temu doszła reszta obsady (wszystkie rośliny są od Carnisany), z czego 4 dzbanki są podczas aklimatyzacji. Zbiornik to stare akwarium wyciągnięte z piwnicy wymiary: 80cm x 35cm x 40cm, z oryginalną pokrywą, pod którą świecą 2 świetlówki T8: Aqua glo 18W oraz Osram Lumilux Cool Daylight również 18W. Światło odpalane jest automatycznie za pomocą włącznika mechanicznego z OBI, o 8 rano i wyłączane jest o 23. W pokrywie zrobiłem otwory na montaż wiatraczka komputerowego AAB Fan6 (6cm), zasilanego ładowarką od Nokii AC3E. Odpalam go ręcznie tuż po zgaszeniu świateł na około 30-60min. Warunki panujące wewnątrz, w ciągu dnia wilgotność 70-80%, muszę często zraszać terra, ale w przyszłości planowany automat, możliwe, że dopiero do większego zbiornika. W nocy po zgaszeniu oświetlenia, wywietrzeniu, ostatnim spryskaniu terra wilgotność utrzymuje się na poziomie 80-85%. Temperatura w ciągu dnia 25-30 stopni, w ciągu nocy spada do 18-20 stopni. Po prawej stronie widoczny termo-higrometr firmy TOYO LIVING, zakupiony na allegro, bardzo fajnie sobie na razie radzi więc polecam. Obsada: Nepenthes x hookeriana Nepenthes sanguinea Nepenthes mirabilis 'echinostoma prurple' Nepenthes belli Nepenthes bicalcarata 'brunei' Nepenthes ampullaria 'brunei red' Edytowane 27 Czerwca 2011 przez tietoisuus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 calkiem fajnie troche moze niskie to akwa ale z drugiej strony masz dosc slabe swietlowki.. zawsze pozniej mozna dac mniejsze podstawki konczac na kratce takze jak na razie spoko jeszcze kilka roslin wejdzie takze tez mozna byc spokojnym ogolnie 7/10 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tietoisuus Napisano 25 Lipca 2011 Autor Share Napisano 25 Lipca 2011 Paludarium przeszło kilka modyfikacji. Do oświetlenia dożuciłem 2 x 24W Sylvania Grolux, po przyzwyczajeniu roślin świecą razem z poprzednimi świetlówkami od 8 do 23, odpalane automatycznie za pomocą włącznika mechanicznego. Dorzuciłem jeszcze nawilżacz powietrza, firmy Hyundai, podłączony rurą plastikową do pokrywy zbiornika, odpalany raz na 1,5h wraz z wiatraczkiem komputerowym, który wtłacza nowe powietrza do paludarium. Nowa roślinność, 2 pływacze U. calycifida oraz U .livida, i N. albomarginata 'Penang'. Na dnie rośnie sphagnum oraz w doniczkach dzbanków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theofil Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 Możesz coś o temperaturach napisać ?? ile masz w dzień ile w nocy, bo sporo masz świetlówek jak na takie niskie terra i pewnie wzrasta Ci temp. pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tietoisuus Napisano 25 Lipca 2011 Autor Share Napisano 25 Lipca 2011 Możesz coś o temperaturach napisać ?? ile masz w dzień ile w nocy, bo sporo masz świetlówek jak na takie niskie terra i pewnie wzrasta Ci temp. pozdro Co do temperatur to w upalne dni max zarejestrowałem 32 stopnie, a przeciętnie jest 28 w dzień, w nocy po wywietrzeniu temperatura spada do około 22-18 stopni. Także nie jest źle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tietoisuus Napisano 25 Lipca 2011 Autor Share Napisano 25 Lipca 2011 A i jeszcze w zasadzie to proszę o opinie, co sądzicie? . ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 Bardzo ładne. Możesz pokazać jak zrobiłeś połączenie nawilżacza z terra? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tietoisuus Napisano 26 Lipca 2011 Autor Share Napisano 26 Lipca 2011 (edytowane) Bardzo ładne. Możesz pokazać jak zrobiłeś połączenie nawilżacza z terra? Tak to wygląda, zwykła rura plastikowa podłączona do nawilżacza i oklejona czarną taśmą izolacyjną, w pokrywie zrobiona jest dziura, do której wprowadzony jest wąż, również zaizolowana taśmą. Edytowane 26 Lipca 2011 przez tietoisuus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi