tietoisuus Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Witam, od paru dni zauważyłem pojawiającą się miejscami pajęczynkę na dzbanecznikach, zastanawiam się co to za owad może tworzyć coś takiego i czy może wyrządzić szkody w terra. Proszę o pomoc w określeniu przyczyny, oraz rady co z tym faktem zrobić. Dorzucam fotografie obrazujące problem. Na dzbanecznikach nie stwierdziłem niepokojących śladów ani nie namierzyłem żadnego owada przechadzającego się wewnątrz. Warunki panujące w terra opisałem w innym temacie: post. Edytowane 28 Czerwca 2011 przez tietoisuus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Przecież to pewnie mały pajączek który nic nikomu nie zrobi... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati87 Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 (edytowane) a nie jest to przypadkiem grzybnia ? Edytowane 27 Czerwca 2011 przez mati87 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 ewidentnie plesn... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tietoisuus Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2011 Czyli użyć jakiś środek grzybobójczy (Topsin) i częściej wietrzyć terra? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Pomocne by było zainstalowanie wiatraczka w środku więc powietrze cały czas by się ruszało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Tak, popryskać Topsinem w najmniejszej dawce (jak dla roślin ozdobnych), ale problem z pleśnią może powracać więc dobrze by było, żeby ziemię na wierzchu doniczki przykryć żywym mchem torfowcem i wtedy ani ziemia na górze nie pleśnieje i w dodatku ładnie to wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tietoisuus Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2011 Dzięki wielkie za pomoc, sphagnum powinno być na dniach, wentylator będzie montowany, tylko zastanawiam się czy są jakieś szczelne opcje żeby wilgoć się do niego nie dostawała. pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. . ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati87 Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 ja mam lekko uchyloną pokrywę a na niej w miejscu szczeliny położony wiatraczek wtłaczający powietrze do środka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi