Skocz do zawartości

Problem z grzybnią

tietoisuus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od paru dni zauważyłem pojawiającą się miejscami pajęczynkę na dzbanecznikach, zastanawiam się co to za owad może tworzyć coś takiego i czy może wyrządzić szkody w terra. Proszę o pomoc w określeniu przyczyny, oraz rady co z tym faktem zrobić. Dorzucam fotografie obrazujące problem. Na dzbanecznikach nie stwierdziłem niepokojących śladów ani nie namierzyłem żadnego owada przechadzającego się wewnątrz. Warunki panujące w terra opisałem w innym temacie: post.

post-5664-1309176071_thumb.jpg

post-5664-1309176099_thumb.jpg

Edytowane przez tietoisuus
Odnośnik do odpowiedzi

Tak, popryskać Topsinem w najmniejszej dawce (jak dla roślin ozdobnych), ale problem z pleśnią może powracać więc dobrze by było, żeby ziemię na wierzchu doniczki przykryć żywym mchem torfowcem i wtedy ani ziemia na górze nie pleśnieje i w dodatku ładnie to wygląda :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za pomoc, sphagnum powinno być na dniach, wentylator będzie montowany, tylko zastanawiam się czy są jakieś szczelne opcje żeby wilgoć się do niego nie dostawała. pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. . )

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.