Bondzio Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 (edytowane) Witam wszystkich po dość długiej nieobecności Otóż ostatnim czasem nie miałem zbytnio czasu zajmowac sie moimi "red-greenkami" i ograniczało sie to tylko do ich podlewania (moja winia, moja wina, moja bardzo WIELKA wina). Pleśń o której była mowa w moim poprzednim temacie zniknęła po ponownym przesadzeniu roślinek w nowy torf jednak pojawiło się coś jeszcze - widoczny na zdjęciu zielony nalot. Jak z tym walczyć? Niestety ale jednak chyba będę zmuszony użyć chemii bo widze, że nie będzie tego tak łatwo zwalczyc jak pleśni, ponieważ już drugie przesadzenie nic nie dało Z góry bardzo dziękuje wszystkim za szybką odpowiedź. Pozdrawiam i życzę miłych wakacji Edytowane 28 Czerwca 2011 przez Bondzio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 To pewnie glon. Nie wiem jaka chemia je zwalcza, ale moim sposobem jest zdrapanie ich z torf i posypanie drobnym żwirkiem. Posypanie piaskiem podobno też się sprawdza. Nie wiem czy mój sposób na dłuższą metę jest skuteczny, ale jak na razie, po 2 miesiącach, glon się nie pojawia, a poza tym żwirek naokoło rosliny bardzo ładnie wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 przeciez to jest nieszkodliwe.. ja u moich roslin tego nawet nie dotykam.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 przeciez to jest nieszkodliwe.. ja u moich roslin tego nawet nie dotykam.. Może i nieszkodliwe, ale ja tam wolę się tego pozbywać. Zresztą ochydnie wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2011 A czy ktos stosował na to jakieś środki chemiczne? Żwirek raczej odpada bo młodym roślinkom będzie to znacząco przeszkadzało w wykiełkowaniu, a zdrapywanie no cóż może i skuteczne ale trzeba robić to systematycznie a niedługo wyjedżdżam a nie chcę by ktoś grzebał w moich roślinkach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Środek o nazwie Biosept ma w zakresie działania zwalczanie glonów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi