Skocz do zawartości

Utricularia nelumbifolia - test podłoża.

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się, że wykorzystanie nelumbifolii do testu rozróżniającego w czym lepiej rosną epifity jest błędem. Ten gatunek we wszystkim urośnie byleby był zalany wodą, tak więc kolega z Finlandii powinien użyć nieco wybredniejszego gatunku np. humboldtii lub geminiloba.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie widzę problemu. U mnie U. humboldtii rośnie po prostu w wodzie. W ogóle ciężko mówić o podłożu, bo jemu jedynie doniczki służą za podporę. Jeżeli już chcemy mówić o takich ścisłych epifitach to będą to na pewno U. cambelliana, U. jamesoniana, bo one rosną NA innych roślinach nie pasożytując na nich. Podczas gdy U. quelchii, U. humboldtii, U. nelumbifolia, U. geminiloba i inne rosną na ziemi, ewentualnie włażą do bromelii czy coś w tym stylu.

Ale nie czepiajmy się szczegółów. Fakt faktem, że widać różnicę we wzroście przedstawionych U. nelumbifolia. Na pewno nie sadziłbym jej w torfie z piaskiem, gdzie widać, że wyglądała najgorzej, już ewentualnie w samym torfowcu, martwym, z żywym jedynie na wierzchu.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.