Marrom Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...mp;#entry302024 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 To już wiemy, że epifity lubią korę. Jakoś mnie to nie zdziwiło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Wydaje mi się, że wykorzystanie nelumbifolii do testu rozróżniającego w czym lepiej rosną epifity jest błędem. Ten gatunek we wszystkim urośnie byleby był zalany wodą, tak więc kolega z Finlandii powinien użyć nieco wybredniejszego gatunku np. humboldtii lub geminiloba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Ja nie widzę problemu. U mnie U. humboldtii rośnie po prostu w wodzie. W ogóle ciężko mówić o podłożu, bo jemu jedynie doniczki służą za podporę. Jeżeli już chcemy mówić o takich ścisłych epifitach to będą to na pewno U. cambelliana, U. jamesoniana, bo one rosną NA innych roślinach nie pasożytując na nich. Podczas gdy U. quelchii, U. humboldtii, U. nelumbifolia, U. geminiloba i inne rosną na ziemi, ewentualnie włażą do bromelii czy coś w tym stylu. Ale nie czepiajmy się szczegółów. Fakt faktem, że widać różnicę we wzroście przedstawionych U. nelumbifolia. Na pewno nie sadziłbym jej w torfie z piaskiem, gdzie widać, że wyglądała najgorzej, już ewentualnie w samym torfowcu, martwym, z żywym jedynie na wierzchu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi