pepton Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 (edytowane) mam pytanie do właścicieli Utricularia quelchii - dostałem tą roślinę jakiś tydzień temu - teraz jest w terra noc/dzień-16/27*C, roślina przyszła do mnie ze złamanym liściem (ale trzymał się całości), bulwa i pułapki z tego co delikatnie podejrzałem były w ładnym stanie - dziś zauważyłem że liść odpadł (wygląda to jak by odgnił u podstawy korzonka) - na razie rośliny nie zaczepiam, i teraz pytanie czy takie odpadnięcie liścia może być wynikiem aklimatyzacji, i co byście radzili zrobić - sprawdzić jak wygląda część która jest w podłożu, czy zostawić w spokoju z góry dzięki za porady Edytowane 30 Czerwca 2011 przez pepton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Odpadnięcie liścia to wynik aklimatyzacji - miałem to samo. Mam ten gatunek od października, kiedy niedługi czas po otrzymaniu go wypuścił 2 dorosłe liście byłem pewien, że się zaaklimatyzował, jednak byłem w błędzie, bo od tamtej pory czekam na kolejne. Ostatnio zauważyłem, że zaczął puszczać stolony poza fragment podłoża, w którym go dostałem, a więc podejrzewam, że z końcu się zaaklimatyzował i za jakieś 2 miesiące może ujrzę nowe, dorosłe liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Zostawić w spokoju i być cierpliwym - zajmie nawet ponad pół roku zanim coś się ruszy:) Temperatury bardzo dobre, światła mu zapewnić sporo i czekać. Ja miałem też taką sadzonkę i w ciągu roku od takiego stanu (złamanie liścia właśnie) puściła sporo dorosłych liści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi