Skocz do zawartości

Utricularia quelchii

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie do właścicieli Utricularia quelchii - dostałem tą roślinę jakiś tydzień temu - teraz jest w terra noc/dzień-16/27*C, roślina przyszła do mnie ze złamanym liściem (ale trzymał się całości), bulwa i pułapki z tego co delikatnie podejrzałem były w ładnym stanie - dziś zauważyłem że liść odpadł (wygląda to jak by odgnił u podstawy korzonka) - na razie rośliny nie zaczepiam,

i teraz pytanie czy takie odpadnięcie liścia może być wynikiem aklimatyzacji, i co byście radzili zrobić - sprawdzić jak wygląda część która jest w podłożu, czy zostawić w spokoju

z góry dzięki za porady

Edytowane przez pepton
Odnośnik do odpowiedzi

Odpadnięcie liścia to wynik aklimatyzacji - miałem to samo.

Mam ten gatunek od października, kiedy niedługi czas po otrzymaniu go wypuścił 2 dorosłe liście byłem pewien, że się zaaklimatyzował, jednak byłem w błędzie, bo od tamtej pory czekam na kolejne. Ostatnio zauważyłem, że zaczął puszczać stolony poza fragment podłoża, w którym go dostałem, a więc podejrzewam, że z końcu się zaaklimatyzował i za jakieś 2 miesiące może ujrzę nowe, dorosłe liście.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Zostawić w spokoju i być cierpliwym - zajmie nawet ponad pół roku zanim coś się ruszy:) Temperatury bardzo dobre, światła mu zapewnić sporo i czekać. Ja miałem też taką sadzonkę i w ciągu roku od takiego stanu (złamanie liścia właśnie) puściła sporo dorosłych liści.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.