Stig25 Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Hej ostatnio posiałem nasionka rosiczki i pojawiły się glony . Co mam zrobić ??? A i czy glony przeszkadzają w wykiełkowaniu rosiczkom ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Jeżeli pojawiły się glony, to sugerowałoby, że jest za żyzne podłoże. Prędzej mchy powinny się pojawić. Glony mogą zaszkodzić siewkom i nie ma na nie żadnego środka. Bo to nie glony są winne, tylko podłoże. Na ubogim podłożu glony się nie pojawią. Jeżeli coś skiełkuje przesadź. Znajdź mech torfowiec w okolicy, zapewne gdzieś jakiś rośnie. Ususz go i pokrusz. Do tego podłoża co masz, na wierzch z 1 cm daj właśnie te pokruszone mchy torfowce. Bardzo drobno pokruszone i mocno przygnieć. Potem przesadź rosiczki. Powodzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2011 Jeżeli pojawiły się glony, to sugerowałoby, że jest za żyzne podłoże. Prędzej mchy powinny się pojawić. Glony mogą zaszkodzić siewkom i nie ma na nie żadnego środka. Bo to nie glony są winne, tylko podłoże. Na ubogim podłożu glony się nie pojawią. Jeżeli coś skiełkuje przesadź. Znajdź mech torfowiec w okolicy, zapewne gdzieś jakiś rośnie. Ususz go i pokrusz. Do tego podłoża co masz, na wierzch z 1 cm daj właśnie te pokruszone mchy torfowce. Bardzo drobno pokruszone i mocno przygnieć. Potem przesadź rosiczki. Powodzenia. Dam foto . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucyf Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 9 lipca 2004 r. W sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną... i jak się nie mylę mech torfowiec jest włąśnie pod ochroną i nie wolno go zabierać do domku chyba, że się mylę to przepraszam ...a jak nie to ciuś ciuś ciuś, że takie porady daje Administrator... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2011 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 9 lipca 2004 r. W sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną... i jak się nie mylę mech torfowiec jest włąśnie pod ochroną i nie wolno go zabierać do domku chyba, że się mylę to przepraszam ...a jak nie to ciuś ciuś ciuś, że takie porady daje Administrator... To co mam w końcu zrobić ???? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 § 1. Rozporządzenie określa: 1) gatunki dziko występujących roślin: a) objętych ochroną ścisłą, z wyszczególnieniem gatunków wymagających ochrony czynnej, b) objętych ochroną częściową, c) objętych ochroną częściową, które mogą być pozyskiwane, oraz sposoby ich pozyskiwania, Na 100% torfowce, które można spotkać w prawie każdym lesie należą do tych dwóch gatunków, które podlegają ochronie częściowej. To je miałem na myśli. Wydawało mi się, że akurat te dwa można zbierać, ale właśnie sobie zrobiłem wgląd w rozporządzenie i nie należą do § 1.1c. Machnąłem się. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinnamon Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 To torfowce rosną w lesie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi