latos333 Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Witam Chciałbym zaprezentować kilka fotek moich roślinek. Zważywszy że od dość niedługiego czasu jest to moją pasją, to jednak pomyślałem że już najwyższy czas pokazać co ja tam uprawiam Tak więc mój 'owadożerny ogródek' ogólnie można podzielić na trzy segmenty: 1. Uprawa parapetowa (są tu rośliny, które dobrze czują się w warunkach pokojowych) 2. Terrarium (dla roślin wymagających podwyższonej wilgotności) 3. Hodowla in vitro (głównie w celu rozmnażania, daje jednak niesamowite możliwość obserwacji rozwoju roślin) A teraz kilka ciekawszych zbliżeń. muchołówki: - D. 'Microdent' - D.'Jaws smiley' - D. 'Whale' - D.'Trichterfalle' - D.'Long red fingers' Drosera indica (moje pierwsze rośliny zaaklimatyzowane z in vitro) Drosera auriculata Teraz kilka z terra: N. ampullaria N. x hookeriana N. vogelii malutkie dzbaneczki D. darviniensis D. ordensis D. petiolaris ...i kilka z in vitro D. echinoblastus D. spatulata Dionaea 'Royal red' D. pulchella x nitidula D. roseana a tak wyrastają muchołówki z jednego nasionka kultury kallusa D. capensis kiełkujące dzbaneczniki To na razie tyle... ...oczywiście komentarze i sugestie mile widziane Pozdrowionka Arek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Fajnie wszystko wygląda, tak czysto, sterylnie i równo Kępy roślin w in vitro jak zawsze robią wrażenie. Jakie dzbaneczniki masz wysiane? I co to za oprawa nad parapetem? Gotowa konstrukcja czy własna? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Gratulacje Ciekawa i różnorodna hodowla, rośliny zdrowe, wszystko super Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2011 Cytat Jakie dzbaneczniki masz wysiane? To jest N. ampullaria 'Spotted' i N. rafflesiana 'Giant'. N. bicalcarata 'Red' wysiany, ale jeszcze nie rusza. Cytat I co to za oprawa nad parapetem? Moja konstrukcja 2x18W. Nieźle daje radę, zimą też Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Cytat Moja konstrukcja 2x18W. Nieźle daje radę, zimą też Dodatkowy plus za estetyczny samodział Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 swietne rosliny wszystkie zadbane pozazdroscic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 D. 'Microdent' <--------- Pierwszy raz słysze o tej muchołówce, ciekawie wygląda Ciekawie sie całość prezentuje PZDR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Ciekawe rośliny jak wszystko co tam masz. Nic dodać nic ująć! Mega.! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asiulak Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 wow, jestem pod wielkim wrażeniem Twojej kolekcji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pabolo Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 (edytowane) te muchołówki z in vitro mnie rozwalają Pięknie Edytowane 1 Lipca 2011 przez Pabolo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 Świetnie! Ja się od paru miesięcy zamierzan zabrać za invitro, ale coś nie mam czasu, heh. Ładne dzbaneczniki i indica Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Piękne rośliny. W jakiej mieszance trzymasz muchołówki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 3 Lipca 2011 Autor Share Napisano 3 Lipca 2011 Cytat W jakiej mieszance trzymasz muchołówki? Dla młodych roślin robię coś takiego: 50%- torf 25%- żwirek 25%- siekany żywy sphagnum (reguluje gospodarkę wodną w podłożu i tworzą się z niego takie fajne kępki mchu w doniczce) Starsze rosną w torfie ze żwirkiem 2:1 Jako że muchołówki to moje ulubione rośliny to wrzucam jeszcze kilka ich fotek. Dionaea 'Dracula' D. 'Crocodile' D. 'Bohemian Garnet' D. 'Eyelashes' D. 'Spider' D. 'Tiger Fangs' I Trzy Siostry Z Queensland(Drosera schizandra, D. adelae, D. prolifera) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Bardzo ładne ''siostrzyczki'' W ogóle bardzo ładne roślinki :good2: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Ładna 'dracula', ile ma cm wysokości i rozpiętości ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi