Maciej Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Mam na dzbanecznikach (tylko) jakieś gąsienice. Nie wiem co to jest. Wczoraj zabiłem 4 i był spokój, a dziś dojrzałem 2 sztuki. Jednego sfotografowałem. Jak z tym walczyć? Ręcznie czy jakąś chemią? Koniecznie powiększcie foto. Proszę o pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 (edytowane) Jeśli tak wygląda, to to larwa ziemiórki. Większość ludzi chyba stosuje nomolt. Ja kiedyś pryskałem Decisem i pomogło. Edytowane 3 Lipca 2011 przez ArturP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 3 Lipca 2011 Autor Share Napisano 3 Lipca 2011 Też myślałem o ziemiórkach, ale po co wspinały by się na czubek ventraty? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snd0cff Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 przeciez to jaka gasienica a nie ziemórka! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 to larwa ziemiórki... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 3 Lipca 2011 Autor Share Napisano 3 Lipca 2011 Ktoś się jeszcze wypowie? Jak wziołem to co ręki to opuściło się na ok 8cm w dół, później spadło. Ziemiórki nie powinny raczej siedzieć w doniczkach, nie na liściach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 larwy siedzą sobie w ziemi, póki jest mokro nie są szkodliwe, jak jest sucho to biorą się za korzenie roślin, po jakimś czasie przekształcają się w muszki i są ofiarami różnych rosiczek i tłustoszy Ja na nie nie zwracam uwagi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Ale to nie jest ziemiórka przecież! Widać to dość dobrze na pierwszym zdjęciu. Najprawdopodobniej faktycznie gąsienica, co zresztą tłumaczyłoby zamiłowanie do wspinaczki. Zauważyłeś, żeby roślina była obgryziona? Wrzucaj je do dzbanków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 3 Lipca 2011 Autor Share Napisano 3 Lipca 2011 Teraz wziołeme się za oglądanie wszystkich roślin. Dwa młode kaptury przy rubie podgryzione. Czym to pryskać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinmar Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 czy mam ZIEMIÓRKĘ ?????????? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Tak to ziemiórka. Nie panikuj. Poczytaj FAQ i forum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi