wilk500 Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Kupiłem dzisiaj tą kapturnicę w castoramie ma około 20cm wysokości i 25cm średnicy. Czy wiecie może co to za gatunek? Nie ma ona płynu w kielichach czy mam do nich wlać wodę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Dość podobna do x chelsonii. Mam bardzo podobną (lub taką samą) i na mojej liście figuruje jako Sarracenia hybrid. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilk500 Napisano 3 Lipca 2011 Autor Share Napisano 3 Lipca 2011 A czy może to być Sarracenia purpurea ssp. venosa ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Z pewnością nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilk500 Napisano 3 Lipca 2011 Autor Share Napisano 3 Lipca 2011 A wlewać wody do pułapek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Nie musisz, ale możesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 dostałem kiedyś w gratisie coś podobnego i też było opisane jako Sarracenia hybrid Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 mam taką samą z Leroy, chyba hybrid. A co do wlewania wody, to po co wlewać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Miałam taką, bodajże z Leroy Merlin. Nudziło mi się i grzebałam trochę w googlach, w końcu znalazłam i była to skomplikowana mieszanka S. purpurea i kilku innych. Więc jeśli się chcesz bawić to polecam grafikę google, a jak niekoniecznie to podpisz ją jako Sarracenia hybrid. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Nudziło mi się i grzebałam trochę w googlach, w końcu znalazłam i była to skomplikowana mieszanka S. purpurea i kilku innych. Więc jeśli się chcesz bawić to polecam grafikę google, a jak niekoniecznie to podpisz ją jako Sarracenia hybrid. To zdecydowanie lepszy oręż do identyfikacji niż Google grafika (choć i tak jest trochę bałaganu): http://cpphotofinder.com/Sarracenia.html mam taką samą z Leroy, chyba hybrid. "Hybrid" to oczywiście nie gatunek czy konkretna krzyżówka, a jedynie sposób na podpisanie niezidentyfikowanej krzyżówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi