Skocz do zawartości

Reanimacja muchołówek

Radek:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od ok. 2 miesięcy mam spore problemy z muchołówkami. Wszystkie zaczęły mi schnąć i nie wiem dlaczego. Mają dużo światła, podlewanie jak wyschnie poprzednie wszystko książkowo. A jednak ta "łatwa w uprawie roślina" sprawia trudności. W tamtym roku ładnie mi rosły, a w tym nie wiem o co chodzi. Po zimowaniu wyglądały dużo lepiej <_< . Nawet ta co niedawno dostałem też już widać czernieje i liść nawet się nie rozwinął i już pułapka się robi czarna (zdj nr 3). Może ktoś wie jak je odratować? Teraz stoją na południowym balkonie...

img8993t.jpg

img8994v.jpg

img8996l.jpg

img8997d.jpg

img8998m.jpg

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję przesadzić w nowe podłoże, przemyj dokładnie korzenie pod czysta wodą.

Miały chyba za mało światła, postaw na południowym parapecie i powinny się zebrać.

Odnośnik do odpowiedzi

Światła miały dużo...czy przesadzać....hmm nie wiem czy jest sens je ruszać kiedy są w takim stanie.

Jest bo być może odkwaszone i przede wszystkim - zbite, zbrylone podłoże jest odpowiedzialne za taki stan rzeczy. Trzy lata temu miałem piękną 'Fine tooth x red'. Hulała, rosła w oczach. Po zimowaniu do czerwca wyglądała gorzej, niż te powyższe. Przesadziłem do świeżego podłoża i błyskawicznie wróciła do dawnej formy.

Odnośnik do odpowiedzi

W torfie nic niepokojącego nie widziałem. Ale teraz użyłem więcej piasku i żwirku (wcześniej w samym torfie rosły) może lepsze podłoże dla nich będzie. Czas pokaże, odezwę się jakie efekty ;) .

A bulwy chyba zdrowe jeszcze są.

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Pozwolę sobie podpięcie.

Myślicie, że coś mi z tego jeszcze urośnie??

Przestawiłem muchołówkę na wschodnio-poludniowe okno ale póki co nie dało efektu. Wcześniej stała w mało słonecznym miejscu, dlatego taka zmarnowana.

post-5525-1310922973_thumb.jpg

Edytowane przez MiErY
Odnośnik do odpowiedzi

Na początek dzien dobry papa

Jestem totalnym lamerem ale moja żarłoczka także z niewiadomych przyczyn zaczeła marnieć i spisałem ją raczej na straty,a podlewałem jedynie z przyzwyczajenia.Ale pewnego czasu zabrakło destylki wiec podlałem herbatką z szyszek olchy(znany srodek do zakwaszania wody w akwarium) i stał się cud.Prawdopodobnie miałem coś nie tak z Ph w torfie,co nie zmienia faktu żę raczej nie szkodzi taki wynalazek i warto spróbować

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.