Radek:) Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Witam, Od ok. 2 miesięcy mam spore problemy z muchołówkami. Wszystkie zaczęły mi schnąć i nie wiem dlaczego. Mają dużo światła, podlewanie jak wyschnie poprzednie wszystko książkowo. A jednak ta "łatwa w uprawie roślina" sprawia trudności. W tamtym roku ładnie mi rosły, a w tym nie wiem o co chodzi. Po zimowaniu wyglądały dużo lepiej . Nawet ta co niedawno dostałem też już widać czernieje i liść nawet się nie rozwinął i już pułapka się robi czarna (zdj nr 3). Może ktoś wie jak je odratować? Teraz stoją na południowym balkonie... pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 moje wygladaly tak samo teraz ruszaja z kopyta. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Proponuję przesadzić w nowe podłoże, przemyj dokładnie korzenie pod czysta wodą. Miały chyba za mało światła, postaw na południowym parapecie i powinny się zebrać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 Światła miały dużo...czy przesadzać....hmm nie wiem czy jest sens je ruszać kiedy są w takim stanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Światła miały dużo...czy przesadzać....hmm nie wiem czy jest sens je ruszać kiedy są w takim stanie. Jest bo być może odkwaszone i przede wszystkim - zbite, zbrylone podłoże jest odpowiedzialne za taki stan rzeczy. Trzy lata temu miałem piękną 'Fine tooth x red'. Hulała, rosła w oczach. Po zimowaniu do czerwca wyglądała gorzej, niż te powyższe. Przesadziłem do świeżego podłoża i błyskawicznie wróciła do dawnej formy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 OK, choć dziwne, że wszystkie w tym samym momencie tak zareagowały... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 A sprawdzałeś czy w torfie nie znaleźli się nie proszeni "goście"? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 6 Lipca 2011 Autor Share Napisano 6 Lipca 2011 W torfie nic niepokojącego nie widziałem. Ale teraz użyłem więcej piasku i żwirku (wcześniej w samym torfie rosły) może lepsze podłoże dla nich będzie. Czas pokaże, odezwę się jakie efekty . A bulwy chyba zdrowe jeszcze są. pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiErY Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 (edytowane) Pozwolę sobie podpięcie. Myślicie, że coś mi z tego jeszcze urośnie?? Przestawiłem muchołówkę na wschodnio-poludniowe okno ale póki co nie dało efektu. Wcześniej stała w mało słonecznym miejscu, dlatego taka zmarnowana. Edytowane 17 Lipca 2011 przez MiErY Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 myślę że powinna odbić. Duża dawka słońca podniesie ją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 widzę że ten torf jest coś za bardzo zbrylony, i po drugie jest bardzo suchy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Roślina ewidentnie niedoświetlona! Wdać po niedorozwiniętych pułapkach, że dobrego słońca to ona dawno nie widziała... Proponuję na słoneczko i będzie ok... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kszysztofor Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 Na początek dzien dobry Jestem totalnym lamerem ale moja żarłoczka także z niewiadomych przyczyn zaczeła marnieć i spisałem ją raczej na straty,a podlewałem jedynie z przyzwyczajenia.Ale pewnego czasu zabrakło destylki wiec podlałem herbatką z szyszek olchy(znany srodek do zakwaszania wody w akwarium) i stał się cud.Prawdopodobnie miałem coś nie tak z Ph w torfie,co nie zmienia faktu żę raczej nie szkodzi taki wynalazek i warto spróbować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 25 Lipca 2011 Autor Share Napisano 25 Lipca 2011 Moje po przesadzeniu zaczynają się poprawiać. pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi