usiu Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Witam , dzis przegladajac forum zobaczylem post o plesni na torfie , zobaczylem na swoj torf i mialem to samo , a tamtym temacie pisali zeby szybko przesadzic bo to moze uszkodzic rosline , wiec tak zrobilem , i przy przesadzaniu poczulem ze torf strasznie smierdzi , i czy to moglo byc od tego ze caly czas mam w podstawce ok 1cm wody? i czy mam zmienic sposob podlewania mojej rosiczki i mucholowki ? prosze o pomoc , pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 A jaką wodą podlewałeś roślinki ???? Jeśli w podstawku byłą ciągle woda to zawsze ci się pojawi pleśń . Kup sobie topsin i jak zacznie się pojawiać to spryskasz torf i tyle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Ten nieprzyjemny zapach to wynik gnicia torfu. Rzeczywiście torf musiał być "przelany" i jednocześnie musiała panować wysoka temperatura. Dodatkowo torf może jest słabej jakości. Nie pozostaje nic innego jak ponownie przesadzić roślinę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usiu Napisano 5 Lipca 2011 Autor Share Napisano 5 Lipca 2011 Dziekuje za odpowiedz , roslinki sa przesadzone i jakbyscie mogli to powiedzcie jak podlewac raz na 2 dni moze byc ? pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Żeby uniknąć "przelania" i gnicia torfu dolewaj do podstawki wodę do wysokości 1,5 cm a gdy woda całkowicie wysparuje to odczekaj 2 dni i uzupełnij znowu poziom wody Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usiu Napisano 6 Lipca 2011 Autor Share Napisano 6 Lipca 2011 Dziekuje za odp , prosze o zamkniecie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi