Grzesiu881 Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 (edytowane) Witam. Mam do przedstawienia kilka zdjęć ze środowiska naturalnego. Udało mi się zobaczyć i sfotografować tłustosze i rosiczki. Niestety nie umiem ich rozpoznać. Tłustosze zauważyłem przy drodze na szczyt góry ( ok. 2100 m.n.p.m). A teraz przenosimy się do Ogi na 1500m. Będąc na spacerze zauważyłem kładkę i małe rozlewiska. Spodziewałem się zobaczyć rosiczki, ale na tablicy nie była żadnej informacji. Torfowisko było porośnięte świerkami i tylko miejscami było mokre. Kładka, była tak umieszczona, że nie było widać rosiczek (tablica też o nich nie mówiła). To by było na tyle. EDIT Miejsce znajduje się 20 km od Livigno kurortu narciarskiego w Alpach (rosiczki), a tłustosze były w San Caterina, przy wejściu na górę, której nazwy zapomniałem. Edytowane 6 Lipca 2011 przez Grzesiu881 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 6 Lipca 2011 Share Napisano 6 Lipca 2011 Na zdjęciu słabo widać kwiaty tego tłustosza, masz może jakieś zbliżenie jego kwiatów? Bo bez tego, to można tylko strzelać, więc... strzelę - Pinguicula leptoceras. A tak w ogóle - zazdroszczę ci Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 6 Lipca 2011 Autor Share Napisano 6 Lipca 2011 (edytowane) Kwiaty już, przekwitnęły. Na zoomie powinno widać, bo zdjęcia były robione w dużej rozdzielczości. Wie ktoś jaka to rosiczka? Edytowane 7 Lipca 2011 przez Grzesiu881 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 rotundifolia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 Prawdopodobnie Drosera rotundifolia i Pinguicula vulgaris. Swoją drogą tego drugiego szukaliśmy dziś z Hubu mokrzy od stóp do głów w jednym z wielkopolskich rezerwatów. Bezskutecznie niestety. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lothia Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 szkoda,że wszystkie dobrze widoczne kwiatki tłustosza przekwitły,może to Pinguicula Mariae? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 Ja jestem za vulgarisem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lothia Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 fakt Marinea rośnie chyba nieco niżej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOLEK888 Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Vulgais napewno nie, moje vulgarisy kwitna zdecydowanie inaczej. Rosiczka to oczywiscie rotundifolia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Wrzuć zdjęcie swoich vulgarisów, Tak wygląda jego kwiat http://www.grislygrotto.com/hcb/vulgaris4.jpg Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Nie ma sensu zgadywać jaki to tłustosz bez zdjęcia kwiatu, bo podobnych znalazłoby się kilka. To, że w Polsce vulgarisy inaczej wyglądają, kwitną lub cokolwiek, nie znaczy też, że to nie może być vulgaris. Rośliny z różnych populacji z czasem zaczynają się różnić, a Polskę i Włochy kawałek odległości dzieli. Ogółem to fajne foty i miałeś ogromne szczęście, że zobaczyłeś owadożery w naturalnym środowisku poza granicami Polski (chociaż ja jeszcze nawet tutaj ich nie widziałem). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOLEK888 Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 Do owadożera: niedam zdjecia swoich vulgarisów bo jak kwitły to niemiałem aparatu. a teraz juz spać ida powoli. Jeden ma juz dobrze wykształcony pak przetrwalny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi