piotr1990 Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 od kilku dni mam dzbanecznik Nx ventarta trzymam go na zachodnim parapecie nie wiem dlaczego bardzo schnie mi ostatnio. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 A jaką masz wilgotność? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 9 Lipca 2011 Autor Share Napisano 9 Lipca 2011 staram się by torf był zawsze wilgotny, co kilka godzin dodatkowo spryskuje dzbanki i liście destylką Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Wilgotny cały czas nie moze być. Podlej go i odczekaj jeden dzień. I wtedy dopiero podlej ale nie żeby stał w wodzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 9 Lipca 2011 Autor Share Napisano 9 Lipca 2011 Aha, martwię się czy on się nie przesusza. Nie wiem może nie powinien być na parapecie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 A w ogóle to mozę się to dziać przez aklimatyzację Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drosera_dionaea Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Skoro masz do od kilku dni to znaczy, że sie aklimatyzuje. W takim wypadku schnięcie dzbanków to norma. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 9 Lipca 2011 Autor Share Napisano 9 Lipca 2011 aha to się ciesze choć schną mi prawie wszystkie dzbanki. Czy one z czasem się zregenerują? czy odpadną i nowe urosną? Tak wogole nie powinien się tam produkowac już sok trawienny? dzbanki są puste ;P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Czy one z czasem się zregenerują? czy odpadną i nowe urosną? Nie, nie i nie. Jeden liść = jeden dzbanek. Jak uschnie cały, możesz obciąć. Tak wogole nie powinien się tam produkowac już sok trawienny? dzbanki są puste ;P W nowych będzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 9 Lipca 2011 Autor Share Napisano 9 Lipca 2011 No tak to jak ten uschną do końca i je będę musiał obciąć to w tych samych miejscach urosną nowe? czy w nowych liściach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 (edytowane) Nie, nie i nie. Jeden liść = jeden dzbanek. Widzę, że za bardzo skróciłem, więc: - nie zregenerują się, nie odpadną same, nie urosną nowe - 1 liść = 1 dzbanek, czyli na jednym liściu NIE wyrośnie drugi dzbanek. Edytowane 9 Lipca 2011 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Spryskiwanie czy zraszanie przy mocnym słońcu czy też bezpośrednio przd nasłonecznieniem spala rośline, a w zasadzie "ugotowuje" . Zmiana warunków i zapene znacznie niższa wilgotność powietrza spowodowała usychanie dzbnków (proces aklimatyzacji) Do tego najczęściej rośliny z marketów to dosłownie "tuczone" na nawozach i musza odreagować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 9 Lipca 2011 Autor Share Napisano 9 Lipca 2011 Ja odkupiłem od prywatnego hodowcy tutaj na forum To mam ją tak zostawić czy odstawić od słońca? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 (edytowane) Przestać zraszać kupić lub założyć firanke a na początek zaytać sprzedawcy w jakich warunkach trzymał Dopiero teraz zauważyłem ... ty trzmasz ją przy otwartym oknie ... więc wilgotność będzie tam taka że chyba nigdy nie zadzbankuje (przy otwartym oknie) Edytowane 9 Lipca 2011 przez maklerw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 wiem nawet chyba od kogo ja masz jak mam racje to po prostu sie aklimatyzuje bo siedziala w wyzszej wilgotnosci, zajmie jej to pewnie ze dwa miesiace Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi