piotr1990 Napisano 9 Lipca 2011 Autor Share Napisano 9 Lipca 2011 A z czasem będzie dzbankować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 jasne ze tak, zacznie z czasem tez puszczac nowe odrosty od dolu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 A z czasem będzie dzbankować? Jeśli zapewnisz mu odpowiednie warunki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 9 Lipca 2011 Autor Share Napisano 9 Lipca 2011 A te warunki sa złe? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 na chwile obecna w naszym klimacie to tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 9 Lipca 2011 Autor Share Napisano 9 Lipca 2011 To co powinienem zmienić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Al_Inka Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 (edytowane) To co powinienem zmienić? W tej chwili masz wysoką wilgotność powietrza bez żadnych starań - deszcze prawie non stop - u mnie na balkonie higrometr wskazuje 60 - 70%. Jeżeli masz inaczej, to musisz jakoś ją podnieść, np. stawiając doniczkę na tacce z wilgotnym keramzytem. Edytowane 10 Lipca 2011 przez Al_Inka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 (edytowane) To ja się podłączę pod temat czemu skoro mój dzbanecznik jest umieszczony na podstawce z keramzytem i stoi w domu na południowym parapecie co wypuści zalążek dzbanka to kilka dni i usycha. Klimatyzację ma już za sobą gdyż stoi w tym samym miejscu prawie rok. Doradźcie co źle robię? Aha nie wiem czy dobrze ale spryskuję rano liście (o chłodzie i bez słońca) Czy przyczyną może być za silne słońce? może przestawić na zachodni parapet Edytowane 10 Lipca 2011 przez sknerus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 Przestan całkowice spryskiwać tak robisz tylko roślinie nadzieje. Co najwyżej spróbuj postawić za firanką lub czymś osłonić od bezpośredniego słońca. Choć usychające zalążki to zawsze wina zbyt niskiej wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 Wszyscy ostatnio jacyś tacy nerwowi się zrobili z nowymi roślinami. Rośliny wymagają czasu i spokoju by dobrze rosnąć. Zachodnie okno akurat jest znacznie gorsze niż południowe czy wschodnie, daje dużo ciepła a mało światła w porównaniu do dwóch wcześniej wymienionych. Aklimatyzacja może potrwać, ale jeśli roślina przyzwyczai się do tych warunków to masz duże szanse mieć wiele ładnie wybarwionych dzbanków. Tylko nie spryskuj rośliny gdy będzie na nią padać bezpośrednie słońce, I rzeczywiście na początku przydałoby się to światło nieco rozproszyć np. firanką. Gdy już się przyzwyczai do Twoich warunków, może systematycznie wystawiać roślinę na coraz bardziej bezpośrednie, a coraz mniej rozproszone słońce. I jeszcze jedno - roślina MOŻE stać w wodzie jeśli dostaje tak dużo słońca. Byle poziom wody nie był zbyt wysoki, max 1-2 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 (edytowane) Choć usychające zalążki to zawsze wina zbyt niskiej wilgotności. Podlewam co dzień niewielką ilością wody na wierzch torfu roślina MOŻE stać w wodzie jeśli dostaje tak dużo słońca. Byle poziom wody nie był zbyt wysoki, max 1-2 cm. z tego co zawsze czytałem że dzbanecznik nie może stać na podstawce z wodą gdyż mogą korzenie zgnić Skoro nie zraszać to jak zwiększyć wilgotność powietrza wokół rośliny? (u mnie podstawek z keramzytem +woda) -czy można nakryć np. torebką foliową przezroczystą dla zwiększenia wilgotności a jednocześnie rozproszenia światła? Co do aklimatyzacji to dzbanecznik chyba przeszedł jest u mnie rok Dzbanecznik stoi bezpośredni na południowym parapecie przy oknie (nie przysłonięty) Edytowane 10 Lipca 2011 przez sknerus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Ja też czytam różne rzeczy nie zawsze zgodne z prawdą. Poza tym trzeba brać poprawkę na warunki, w których znajduje się roślina. Jakbyś miał roślinę w wysokiej wilgotności i w terrarium to odradzałbym trzymanie jej w wodzie. Zraszać go możesz, najlepiej rano i wieczorem, byle nie wtedy, gdy pada na niego słońce. Może nie dużo to pomoże ale zawsze więcej niż nic. Nakrywanie torebką foliową może tylko zaszkodzić - roślina w słońcu może się ugotować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi