Skocz do zawartości

Plamy na liściach....

Lucyf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem od ok. 3 miesięcy dzbanki zamieszkały w nowym terrarium i wszystko było ok. zaklimatyzowały już się i zaczeły puszczać dzbanki. Warunki stałe wilgotnosć 85-95 %, wentylowane co 2-3 godzinki, temp. 25-28 dzień 18-23 nocka oswietlenie 2 x 36 W 16 h dziennie nic nie było zmianiane od tych 3 miesięcy aż tu nagle dziś na 4 z ok 20 dzbanków takie plamy....

dsc02579b.jpg

Uploaded with ImageShack.us

dsc02580p.jpg

dsc02581yw.jpg

dsc02582oa.jpg

i tu moje pytanie czy to może być poparzenie ? 2 dni temu piwno na rynku mi się lekko przedłużyło a czasowy wyłącznik oświetlenia nie zaskoczył i dzbanki stały pod lampami ok 22 h a jeśli nie poparzenie to co się dzieje ? z góry dzięki za odpowiedzi...

Edytowane przez Lucyf
Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm...Teraz jak mówisz, że nagły spadek wilgotności to jest opcja... Mogło się zdarzyć, że rodzinka, która mnie odwiedziła z paskudnymi dziaciakami-6-7 lat, to mogły przesunąć drzwiczki i cieszyć się mgiełką w gorące dni... Profilaktycznie wszystkich w koło pozabijam i założę zamek na klucz do szyb przesuwanych :) ... Ale na serio teraz, co mi pozostaje? Ponowna aklimatyzacja? Na liściach będą tylko plamy? Czy uschną dalej? Jakieś specjalne zabiegi, aby wspomóc roślinki?

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm...Teraz jak mówisz, że nagły spadek wilgotności to jest opcja... Mogło się zdarzyć, że rodzinka, która mnie odwiedziła z paskudnymi dziaciakami-6-7 lat, to mogły przesunąć drzwiczki i cieszyć się mgiełką w gorące dni... Profilaktycznie wszystkich w koło pozabijam i założę zamek na klucz do szyb przesuwanych :) ... Ale na serio teraz, co mi pozostaje? Ponowna aklimatyzacja? Na liściach będą tylko plamy? Czy uschną dalej? Jakieś specjalne zabiegi, aby wspomóc roślinki?

Jak dla mnie to liście uschną, a rośliny puszczą nowe liście. Jedyne co im teraz potrzebne to wysoka wilgotność i nie otwieranie drzwiczek do terra :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.