Dorian Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Cześć, od jakiegoś czasu marzy mi się terrarium z dzbanecznikami. Miałem już rosiczki, muchołówki, ale chyba własnie dzbaneczniki są tymi najładniejszymi. Jeśli miałbym je zakładać to chciałbym by było to terrarium z dzbanecznikami górskimi. W moim pokoju temperatury nigdy nie przekraczają 25 stopni, nawet w upalne dni. Mam możliwość założenia zbiornika o wymiarach 80/50/50cm. Chciałbym zapytać Was o jakieś rady. Czy dałoby radę by rośliny rosły bez jakiegoś specjalnego chłodzenia? oczywiście mogę zamontować jakiś wiatrak do cyrkulacji powietrza. Ile roślin mogłoby być posadzone w takim terrarium? I jakie gatunki uważacie za najładniejsze i moglibyście mi polecić? Osobiście bardzo podoba mi się Hamata, Truncata, Bongso, Aristolichodes, Lowi, Fusca, Dubia.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lothia Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 (edytowane) proponowałabym pionowe terra i jednak wyższe,takie zaraz będziesz musiał zmieniać na większe,wprawdzie mam nizinne , wydawało mi się kolosalne przy zakupie a teraz jest za małe:),ale jestem początkująca,niech się wypowiedzą znawcy tematu Edytowane 11 Lipca 2011 przez lothia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Przydałoby się wyższe troche i o 10 cm dłuższe, aby można było dać swietlówki 2x39w(dł 85, z odłbyśnikami 90cm). Warunków nie masz zbyt dobrych z tego co podałeś powinno rosnąć : Hamata, Truncata, Bongso, Fusca i może Lowii. Zastanowiłbym się poważnie nad góralami bo 25C to jest ich górna granica mówiąc o Aristo i Dubii (na swoim przykładzie mówię). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 11 Lipca 2011 Autor Share Napisano 11 Lipca 2011 Ta granica 25 to juz taka górna zazwyczaj jest mniej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Terra dla dzbanków ( takie którego nie chcesz zmieniać po roku czasu) musi mieć min. 1m wysokości. myślałem że to brednie, ale u mnie wysokość wynosi 60 cm a niektóre dzbanki się skręcają pod górną szybą i muszę je przyginać do ziemi.Kolejne które będe robił na pewno nie będzie niższe niż 1,5m. Poza tym nie bardzo widzę hodowlę dzbanków górskich przy temp takich jak 22-23C w nocy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 11 Lipca 2011 Autor Share Napisano 11 Lipca 2011 Tylko, że jak widzę, większość zaczynałą hodowlę bez jakis specjalnych systemów chłodzących. Ale chyba górskie nie rosną tak szybko? dajmy na to 7Cm Hamata w rok, czy dwa nie przerośnie mi chyba tych 50cm ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Chłopcy więcej optymizmu Ja też bym zrobił wyższe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Poza tym nie bardzo widzę hodowlę dzbanków górskich przy temp takich jak 22-23C w nocy Nie widzisz? To popatrz http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...mp;#entry985333 Nie raz takie własnie temperatury w nocy mam. A na początek, jak masz zamiar brać 50 cm, to bierz śmiało - ja moje mam już 2 lata i nic mi go nie przerasta. Wszystko zależy od gatunków, jakie sobie kupisz - jeśli weźmiesz jakieś singalany czy inne szybko rosnące, to szybko zabraknie im miejsca do wspinania, ale jak zaczniesz od malutkich sadzonek wolnorosnących, będzie OK przez kilka dobrych lat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Potem możesz je przeznaczyć do helek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 No znowu nie przesadzajcie z tą wysokością... Dorian nie chce kupić krzaka typu ventrata czy rebecca soper wiec takie terra wystarczy spokojnie na 2 lata jak nie więcej. Górskie dzbanki z tych wymienionych poradzą sobie spokojnie (no może poza aristolochioidesem i dubią). Co do wymiarów terra, to Kubaa słusznie zauważył dobrze byłoby nieco przedłużyć i zamontować 2x39W, ewentualnie jeśli nie ma takiej możliwości to w grę wchodzi 3x24W. W takim terra spokojnie zmieści się jakieś 10 dzbanków. Ja ze swojej strony poleciłbym zakup: N. burbidgeae, N. chaniana, N. glabrata, N. sibuyanensis, N. spectabilis, N. talangensis, N. vogelii Wszystkie te dzbanki rosły mi w podobnych warunkach to tych, które masz i dzbankowały. Problem możesz mieć jedynie z N. burbidgeae i N. talangensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 A ja ze swojej (z własnego doświadczenia): N. bongso, N. lowii, N. vogelii, N. jacquelinae, N. talangensis, N. ephippiata, N. alba, N. rajah, N. mikei, N. albomarginata i jeszcze inne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 11 Lipca 2011 Autor Share Napisano 11 Lipca 2011 Dzięki za odpowiedzi. Pooglądam gatunki wypisane przez Was i zdecyduje się na te 10 roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi