Skocz do zawartości

Witryna chlodnicza jako srodowisko Górali.

evulFarmer

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pozwolę sobie porwać temat, żeby nie zakładać nowego ;) Myślę o podobnym rozwiązaniu do zimowania. Nie mam niestety warunków do przezimowania muchołówek i kapturnicy, więc wydaje mi się to jedynym sposobem na zapewnienie roślinom odpowiedniej temperatury zimą. Chciałbym gdzieś zdobyć niewielką chłodziarkę z przeszklonymi drzwiami (coś jak np. sklepowe chłodziarki Red Bull). Domyślam się, że taka chłodziarka utrzymuje temperaturę 0-10 stopni, co wydaje się być idealną temperaturą dla zimujących roślin. Problem polega na tym, że nigdzie nie mogę czegoś takiego znaleźć. Przeszukałem zasoby Internetu i na różnego rodzaju aukcjach, czy w sklepach znalazłem chłodziarki, ale są albo wielkie, albo małe, ale bez przeszklonych drzwi. Czy ktoś ma może pojęcie, gdzie można sobie kupić chłodziarkę małą i przeszkloną? Może być używana, grunt żeby działała.

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest dobry sposób na zimowanie.. Za drogi.. Zależy ile masz tych roślin.. Wsadź je najwyżej do domowej lodówki..

Gdzie kupić?

Allegro ---> witryna chłodnicza

Ja należę do tych osób, które uważają, że domowa lodówka to nie miejsce dla roślin mięsożernych ;) Głównie ze względu na ryzyko zanieczyszczenia jedzenia.

Co do witryn chłodniczych na Allegro - oczywiście szukałem, ale tam sprzedają tylko wielkie chłodziarki.

Słyszałem, że z małymi, firmowymi, jest problem i to chyba potwierdza moje przeszukiwanie neta. Może uda mi się dogadać z jakimś lokalnym sklepikarzem, może odsprzeda mi za jakieś 200-300 PLN, jeśli przestanie mu to być potrzebne.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja należę do tych osób, które uważają, że domowa lodówka to nie miejsce dla roślin mięsożernych ;) Głównie ze względu na ryzyko zanieczyszczenia jedzenia.

Co do witryn chłodniczych na Allegro - oczywiście szukałem, ale tam sprzedają tylko wielkie chłodziarki.

Słyszałem, że z małymi, firmowymi, jest problem i to chyba potwierdza moje przeszukiwanie neta. Może uda mi się dogadać z jakimś lokalnym sklepikarzem, może odsprzeda mi za jakieś 200-300 PLN, jeśli przestanie mu to być potrzebne.

Nie odsprzedadza Ci bo to sa lodowki od firm. Sklepy ich nie kupuja. Maja je 'na stanie' czyli jakby wypozyczone ze sklepu/firmy ktorej logo jest na chlodziarce.

Odnośnik do odpowiedzi

dobry pomysł nie wiem jak tam wygląda sprawa skraplacza czy on jest z tyłu czy zabudowany? ja bym calosc doklanie ocieplil storpianem albo innym materialem wełna itd aby ograniczyc straty cieplne

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry pomysl ale rozwiazanie z swiatlem dalbym inne, czyli swietlowki po bokach 120cm ... bo szczerze , mowiac te co masz 2*24w na polke to malo. Co do mniejszych schladzarek to nie liczcie ze ze sklepu dostaniecie ludzie w sklepach maja je tylko wstawione ale nie sa one ich wlasnoscia, jedyna szansa to szukanie na aukcjach ale ceny sa zabojcze :) 300zł i wiecej. Co do kosztow miesiacznych to niestety ale trzeba sie liczyc ze takie cos kosztuje :) chco obliczenia za wyzone bo agregat nie pracuje 24h. Jesli chodzi o takie witryny to mimo wszystko polecam kupowanie lodowek i przerabianie :) wystarczy wyciac w przednich drzwiach odwor wstawic szklo czy poliweglan i gotowe :) Ale i tak jestem zdania ze najlepsze to bezposrednie chlodzenie osobne przerabiane z lodowki lub podlaczenie klimatyzatora z przerobionym czujnikiem temp.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.