Skocz do zawartości

Witryna chlodnicza jako srodowisko Górali.

evulFarmer

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pozwolę sobie porwać temat, żeby nie zakładać nowego ;) Myślę o podobnym rozwiązaniu do zimowania. Nie mam niestety warunków do przezimowania muchołówek i kapturnicy, więc wydaje mi się to jedynym sposobem na zapewnienie roślinom odpowiedniej temperatury zimą. Chciałbym gdzieś zdobyć niewielką chłodziarkę z przeszklonymi drzwiami (coś jak np. sklepowe chłodziarki Red Bull). Domyślam się, że taka chłodziarka utrzymuje temperaturę 0-10 stopni, co wydaje się być idealną temperaturą dla zimujących roślin. Problem polega na tym, że nigdzie nie mogę czegoś takiego znaleźć. Przeszukałem zasoby Internetu i na różnego rodzaju aukcjach, czy w sklepach znalazłem chłodziarki, ale są albo wielkie, albo małe, ale bez przeszklonych drzwi. Czy ktoś ma może pojęcie, gdzie można sobie kupić chłodziarkę małą i przeszkloną? Może być używana, grunt żeby działała.

Odnośnik do odpowiedzi

ArturP napisał:
To nie jest dobry sposób na zimowanie.. Za drogi.. Zależy ile masz tych roślin.. Wsadź je najwyżej do domowej lodówki..

Gdzie kupić?

Allegro ---> witryna chłodnicza

Ja należę do tych osób, które uważają, że domowa lodówka to nie miejsce dla roślin mięsożernych ;) Głównie ze względu na ryzyko zanieczyszczenia jedzenia.

Co do witryn chłodniczych na Allegro - oczywiście szukałem, ale tam sprzedają tylko wielkie chłodziarki.

Słyszałem, że z małymi, firmowymi, jest problem i to chyba potwierdza moje przeszukiwanie neta. Może uda mi się dogadać z jakimś lokalnym sklepikarzem, może odsprzeda mi za jakieś 200-300 PLN, jeśli przestanie mu to być potrzebne.

Odnośnik do odpowiedzi

Serbia napisał:
Ja należę do tych osób, które uważają, że domowa lodówka to nie miejsce dla roślin mięsożernych ;) Głównie ze względu na ryzyko zanieczyszczenia jedzenia.

Co do witryn chłodniczych na Allegro - oczywiście szukałem, ale tam sprzedają tylko wielkie chłodziarki.

Słyszałem, że z małymi, firmowymi, jest problem i to chyba potwierdza moje przeszukiwanie neta. Może uda mi się dogadać z jakimś lokalnym sklepikarzem, może odsprzeda mi za jakieś 200-300 PLN, jeśli przestanie mu to być potrzebne.

Nie odsprzedadza Ci bo to sa lodowki od firm. Sklepy ich nie kupuja. Maja je 'na stanie' czyli jakby wypozyczone ze sklepu/firmy ktorej logo jest na chlodziarce.

Odnośnik do odpowiedzi

dobry pomysł nie wiem jak tam wygląda sprawa skraplacza czy on jest z tyłu czy zabudowany? ja bym calosc doklanie ocieplil storpianem albo innym materialem wełna itd aby ograniczyc straty cieplne

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry pomysl ale rozwiazanie z swiatlem dalbym inne, czyli swietlowki po bokach 120cm ... bo szczerze , mowiac te co masz 2*24w na polke to malo. Co do mniejszych schladzarek to nie liczcie ze ze sklepu dostaniecie ludzie w sklepach maja je tylko wstawione ale nie sa one ich wlasnoscia, jedyna szansa to szukanie na aukcjach ale ceny sa zabojcze :) 300zł i wiecej. Co do kosztow miesiacznych to niestety ale trzeba sie liczyc ze takie cos kosztuje :) chco obliczenia za wyzone bo agregat nie pracuje 24h. Jesli chodzi o takie witryny to mimo wszystko polecam kupowanie lodowek i przerabianie :) wystarczy wyciac w przednich drzwiach odwor wstawic szklo czy poliweglan i gotowe :) Ale i tak jestem zdania ze najlepsze to bezposrednie chlodzenie osobne przerabiane z lodowki lub podlaczenie klimatyzatora z przerobionym czujnikiem temp.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.