Maciej Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Na wakacjach w Łebie trzy dni temu zobaczyłem owadożery. Były na jednej podstawce muchołówki, capensisy i kapturnice, wśród nich duży i piękny dzbanecznik . Kosztował 22 zł, tyle samo co reszta roślin. Kupiłem go, od sprzedawczyni dowiedziałem się, że podlewa rośliny kranówką, do jakiego podłoża go przesadzić suszony mech czy torf+perlit? Wg. mnie to raczej jeden z tych trzech N. albomarginata, odmiana czerwona N. 'Rebecca Soper' N. sanguinea A może to coś innego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 (edytowane) Wg mnie N. 'Rebecca Soper'. EDIT: He he, przejrzałem więcej zdjęć i już nie mam takiej pewności Do młodego N. sanguinea dzbanki nawet podobne. Na pewno nie albomarginata, bo nie ma białego paseczka przy wardze. Edytowane 12 Lipca 2011 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klesk Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Mam takiego samego dzbanka i wydaje mi się ze to jednak N. sanguinea Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Kupiłem go, od sprzedawczyni dowiedziałem się, że podlewa rośliny kranówką To chyba nie uprawia ich zbyt długo. Nie podlewaj kranówką. Do tego celu nadaje się demineralizowana, destylowana, z filtra RO, deszczówka nawet, ale nie Kran Zdrój. Zbyt dużo tam minerałów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 12 Lipca 2011 Autor Share Napisano 12 Lipca 2011 Może ktoś jeszczey się wypowie co to. Od zalążków dzbanków odchodzą 3 "włoski" jeden długi i 2 krótsze po bokach. Wiem, że nie podlewać kranówką, swoje rośliny podlewam destylką, co będzie lepszym podłożem torf+perlit czy suszony mech sphagnum? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divastion Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Mam takiego samego dzbanka i wydaje mi się ze to jednak N. sanguinea Bardziej Rebecca, sanguinea w większości przypadków, nawet na mniejszych dzbankach ma mocno widoczne tak jakby przewężenie w połowie dzbanków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Taak zgadzam sie z divastation. Dla mnie to tez rebecca poza tym sanguinei liscie ciezko tak wybarwic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi