Skocz do zawartości

Dzbanecznik

Maciej

Rekomendowane odpowiedzi

Na wakacjach w Łebie trzy dni temu zobaczyłem owadożery. Były na jednej podstawce muchołówki, capensisy i kapturnice, wśród nich duży i piękny dzbanecznik rolleyes . Kosztował 22 zł, tyle samo co reszta roślin. Kupiłem go, od sprzedawczyni dowiedziałem się, że podlewa rośliny kranówką, do jakiego podłoża go przesadzić suszony mech czy torf+perlit? Wg. mnie to raczej jeden z tych trzech

N. albomarginata, odmiana czerwona

N. 'Rebecca Soper'

N. sanguinea

A może to coś innego?

post-5026-1310418646.jpg

post-5026-1310418205_thumb.jpg

post-5026-1310418216_thumb.jpg

post-5026-1310418195_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie N. 'Rebecca Soper'.

EDIT: He he, przejrzałem więcej zdjęć i już nie mam takiej pewności :) Do młodego N. sanguinea dzbanki nawet podobne. Na pewno nie albomarginata, bo nie ma białego paseczka przy wardze.

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Maciej napisał:
Kupiłem go, od sprzedawczyni dowiedziałem się, że podlewa rośliny kranówką

:huh: To chyba nie uprawia ich zbyt długo. Nie podlewaj kranówką. Do tego celu nadaje się demineralizowana, destylowana, z filtra RO, deszczówka nawet, ale nie Kran Zdrój. Zbyt dużo tam minerałów.

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś jeszczey się wypowie co to. Od zalążków dzbanków odchodzą 3 "włoski" jeden długi i 2 krótsze po bokach.

Wiem, że nie podlewać kranówką, swoje rośliny podlewam destylką, co będzie lepszym podłożem torf+perlit czy suszony mech sphagnum?

Odnośnik do odpowiedzi

klesk napisał:
Mam takiego samego dzbanka i wydaje mi się ze to jednak N. sanguinea

Bardziej Rebecca, sanguinea w większości przypadków, nawet na mniejszych dzbankach ma mocno widoczne tak jakby przewężenie w połowie dzbanków.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.