Diamond Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Witam. Wczoraj wystawiłem na dwór moją muchołówkę. Była tylko 1 p otwarta ( mam ich 6). Dziś, gdy wstałem zobaczyłem największą pułapkę otwarta z muchą w środku. Mucha mała jak 1/3 pułapki.. O co chodzi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 O nic nie chodzi. Mucholowka skonczyla trawic owada i zostal chitynowy pancerzyk ktorego nie trawi. Jesli stoi na dworze to deszcz wyplucze sczatki owada i pulapka bedzie do ponownego uzycia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diamond Napisano 12 Lipca 2011 Autor Share Napisano 12 Lipca 2011 Ale muchołówka trawi od 7 do 20 dni a nie 1 dzień -.- Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 to widocznie ofiara sie nie ruszala i mucholowka sie nie domknela. Ja tam nie wiem nie prowadze dziennika obserwacji kazdej pulapki u mucholowki. Napewno nie zdechnie przez to Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diamond Napisano 12 Lipca 2011 Autor Share Napisano 12 Lipca 2011 A nie mogę sam jej wyjąć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 sam nie wyciągaj bo dotkniesz własków czuciowych i sie zamkie, pułapka muchołówki ma to do siebie, że w "swoim życiu" zamyka sie 3-4 razy i usycha, a poza tym roślina traci energie na każde zamknięcie pułapki Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilk500 Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Możesz ale jest prawdopodobieństwo, że się pułapka zamknie przy wyjmowaniu. Lepiej poczekać aż deszcz wypłucze albo samemu ją spłukać np. zraszaczem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diamond Napisano 12 Lipca 2011 Autor Share Napisano 12 Lipca 2011 Czyli polać ją wodą tak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 (edytowane) Możesz wyjąć tylko uważaj na włoski czuciowe. Nieprawda, że pułapka muchołówki zamyka się 3-5 razy. Edytowane 12 Lipca 2011 przez Grzesiu881 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diamond Napisano 12 Lipca 2011 Autor Share Napisano 12 Lipca 2011 Pułapka może się zamknąć 12 razy (udowodnione). A co do tej muchy, to ją zaraz poleje woda może wyjdzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Każda muchołówka jest inna i ilość zamknięć może się różnić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diamond Napisano 12 Lipca 2011 Autor Share Napisano 12 Lipca 2011 Wyczyszczona wlałem trochę wody. I taka lepka była. Ale już dobrze:) Dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi