czarny Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Witam Rok temu w maju kupiłem na giełdzie dzbanka X Gentle. Od początku posiadał jakies małe czarne kropeczki na liściach, łodygach itd. Ostatnio ten oto dzbanek się zaaklimatyzował i zaczął puszczać nowe dzbanki. Myślałem, że te czarne kropeczki znikną ale są nadal . Wycieka z nich jakaś ciecz klejąca się. Mam 3 pytania do Was: 1. Co to za czarne kropeczki ?? 2. Czy w jakiś sposób zagrażają one mojemu Gentle ?? 3. Co to za ciecz wycieka ?? Pare foto : <----- nowy liść <----- pierwszy dzbanek, który urósł odkąd mam dzbanka <----- dzbanek nr 2 jeszcze się nie otworzył prosze spojrzeć na łodyżke Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 O ile dobrze kojarzę są to gruczołki produkujące nektar wabiący owady, a jeśli go produkują to oznaka, że dzbanecznik świetnie się u Ciebie czuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Dokładnie te gruczoły to miodniki, a reszta tak jak wyżej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny Napisano 12 Lipca 2011 Autor Share Napisano 12 Lipca 2011 ok dzięki juz myślałem że bedzie jakaś lipa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi