Skocz do zawartości

wasze spostrzeżenia

pepton

Rekomendowane odpowiedzi

czy zauważyliście że mieszańce tzw hybrydy łapią mniej zdobyczy niż czyste gatunki, ja po moich odnoszę wrażenie że hybrydy pułapki mają tylko do ozdoby

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka czystych gatunków jak i tzw hybryd, wszystkie które mają długie dzbany łapią tyle samo owadów. Ale muszę przyznać że nie zauważyłem jeszcze nigdy żadnego owada w pułapce u purpurowej, nie wiem być może sa po prostu zbyt małe, ale powodów może byc dużo.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

W mojej hodowli kapturnic S. purpurea venosa i jej bliskie krzyżówki - łapią niewiele, również S. 'Vogel' łapie bardzo mało. Natomiast wszelkie krzyżówki wysokich kapturnic - typu 'Farnhamii', 'Stevensi' , leucophylla x 'Mitchelliana', 'Catesbaei' polują dobrze

Odnośnik do odpowiedzi

hmm nie sądzę, parędziesiąt kapturnic purpurowych rośnie obok siebie, w miejscu trochę oddalonym od tych 'wysokich' . Gdyby konkurencja w łapaniu much wśród różnych gatunków i hybryd zależała od wielkości, wysokości to moje niewielkie 'Scarlett Belle' nie miały by całkowicie zapełnionych kielichów : )

Edytowane przez Nwankwo
Odnośnik do odpowiedzi

Kapturnice trzymam na balkonie, zawsze jest przy nich rój różnych owadów(przede wszystkim muchy i jakieś ospodobne), trzeba ręką odganiać żęby dostać się do roślin. Z tego co zauważyłem większe rośliny łapią więcej gdyż mają szersze wejścia kielichów. Rośliny takie jak np. minor, 'scarlett belle' czy krzyżówki mocno nawiązujące wyglądem do s. purpurea(ale też czysta purpurowa) łapią znacznie mniej ofiar. Być może kluczem do zagadki jest właśnie wielkość rośliny i szerokość jej kielicha - młode ale znacznie rozrośnietę kaptury takie jak np 'farnhamii' czy leucophylla (średnica wejścia mniejsza niż 1 cm) mają może 1 - 2 owady...

EDIT: Nwankwo, ale chyba nie powiesz, że Twoje 'scarlett bell' stoją np obok flavy? :P

Edytowane przez Kon000r
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.