Skocz do zawartości

Jakie rosiczki

maxxxx95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Otóż mam pytanie jakie musiałbym mieć oświetlenie (chodzi mi o moc i rodzaj) żeby rosiczki takie jak capensis ,alicae ładnie rosły i się wybarwiały.Bo nie mam możliwości wystawienia ich na balkon a w moim pokoju w lecie słońce zasłania górny balkon za to w zimie gdy jest słońce świeci cały czas.Jeszcze mam pytanie jaka wilgotność jest najlepsza dla rosiczek a jaka dla muchołówek (najlepiej jaki przedział w %).Bo mam do dyspozycji terrarium.Może mi ktoś wytłumaczyć jak prawidłowo przeprowadzić zapylenie (skrzyżowanie rosiczek).Chodzi mi o to kiedy otworzyć kwiat żeby nie doszło do samosapylenia itp.Jak odróżnić zapłodnione nasiona od tych z samozapylenia?Czy jak zapłodnie jeden kwiat to reszta też wytworzy torebki z zapłodnionymi nasionami czy może reszta sama się zapyli?

Dziękuje za odpowiedzi

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż mam pytanie jakie musiałbym mieć oświetlenie (chodzi mi o moc i rodzaj) żeby rosiczki takie jak capensis ,alicae ładnie rosły i się wybarwiały.Bo nie mam możliwości wystawienia ich na balkon a w moim pokoju w lecie słońce zasłania górny balkon za to w zimie gdy jest słońce świeci cały czas.

Latem niekoniecznie musi być wściekłe słońce, starczy że dzień jest długi. I odwrotnie, co z tego że zimą poświeci chwilę jak od 17.00 jest ciemno. Zimowe doświetlanie można zacząć od 2x18W dla małej ilości roślin, na pewno w jakimś stopniu złagodzi im to zimę. Pytanie czy warto inwestować w oświetlenie dla takich gatunków jak D. capensis czy D. aliciae.

Jeszcze mam pytanie jaka wilgotność jest najlepsza dla rosiczek a jaka dla muchołówek (najlepiej jaki przedział w %).Bo mam do dyspozycji terrarium.

Dla tych rosiczek co wymieniłeś i muchołówek - parapetowa, podwórkowa, ogrodowa, itp. w każdym klimacie w Polsce. Żadnych terrariów.

Może mi ktoś wytłumaczyć jak prawidłowo przeprowadzić zapylenie (skrzyżowanie rosiczek).Chodzi mi o to kiedy otworzyć kwiat żeby nie doszło do samosapylenia itp.

Na pytania o zapylenia Ci nie odpowiem, gdyż tematu nie zgłębiałem. Kwiaty samopylnych rosiczek potrafią być otwarte raptem parę godzin lub mniej, więc takie polowania na pyłek czy niezapylone znamię słupka to hardkor :)

Czy jak zapłodnie jeden kwiat to reszta też wytworzy torebki z zapłodnionymi nasionami czy może reszta sama się zapyli?

Analogicznie do jednego mężczyzny oraz kilku kobiet i jednej zachodzącej w ciążę ;)

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Czyli d.capensis i alicae mogę trzymać w rozproszonym słońcu bez bezpośredniego ?A jaka musi być moc oświetlenia żeby wybarwiały się ? Chcę też hodować rosiczkę magadascarensis ( sory jeśli źle napisałem).A jeśli chodzi i muchołówkę to jakiej mocy musi być oświetlenie żeby ładnie rosła ?? ( tylko proszę nie piszcie żebym ją na balkon wystawił bo nie mam takiej możliwości) I czy zna ktoś odpowiedź na moje pytanie dotyczące zapylania ?

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli d.capensis i alicae mogę trzymać w rozproszonym słońcu bez bezpośredniego ?

Tak.

A jaka musi być moc oświetlenia żeby wybarwiały się ?

Nie wiem :(. W dziale technika powinien być taki temat o róźnzch oświetleniach, mocy oświetlenia więc moźesz poszukać ;).

Chcę też hodować rosiczkę magadascarensis ( sory jeśli źle napisałem).

Madagascariensis, wymagania prawie takie jak muchołówka, tylko bez zimowania.

A jeśli chodzi i muchołówkę to jakiej mocy musi być oświetlenie żeby ładnie rosła ?? ( tylko proszę nie piszcie żebym ją na balkon wystawił bo nie mam takiej możliwości)

Nie wiem , poszukaj lub poczekaj na wypowiedzi innych :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.