maxxxx95 Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Witam! Otóż mam pytanie jakie musiałbym mieć oświetlenie (chodzi mi o moc i rodzaj) żeby rosiczki takie jak capensis ,alicae ładnie rosły i się wybarwiały.Bo nie mam możliwości wystawienia ich na balkon a w moim pokoju w lecie słońce zasłania górny balkon za to w zimie gdy jest słońce świeci cały czas.Jeszcze mam pytanie jaka wilgotność jest najlepsza dla rosiczek a jaka dla muchołówek (najlepiej jaki przedział w %).Bo mam do dyspozycji terrarium.Może mi ktoś wytłumaczyć jak prawidłowo przeprowadzić zapylenie (skrzyżowanie rosiczek).Chodzi mi o to kiedy otworzyć kwiat żeby nie doszło do samosapylenia itp.Jak odróżnić zapłodnione nasiona od tych z samozapylenia?Czy jak zapłodnie jeden kwiat to reszta też wytworzy torebki z zapłodnionymi nasionami czy może reszta sama się zapyli? Dziękuje za odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 (edytowane) Otóż mam pytanie jakie musiałbym mieć oświetlenie (chodzi mi o moc i rodzaj) żeby rosiczki takie jak capensis ,alicae ładnie rosły i się wybarwiały.Bo nie mam możliwości wystawienia ich na balkon a w moim pokoju w lecie słońce zasłania górny balkon za to w zimie gdy jest słońce świeci cały czas. Latem niekoniecznie musi być wściekłe słońce, starczy że dzień jest długi. I odwrotnie, co z tego że zimą poświeci chwilę jak od 17.00 jest ciemno. Zimowe doświetlanie można zacząć od 2x18W dla małej ilości roślin, na pewno w jakimś stopniu złagodzi im to zimę. Pytanie czy warto inwestować w oświetlenie dla takich gatunków jak D. capensis czy D. aliciae. Jeszcze mam pytanie jaka wilgotność jest najlepsza dla rosiczek a jaka dla muchołówek (najlepiej jaki przedział w %).Bo mam do dyspozycji terrarium. Dla tych rosiczek co wymieniłeś i muchołówek - parapetowa, podwórkowa, ogrodowa, itp. w każdym klimacie w Polsce. Żadnych terrariów. Może mi ktoś wytłumaczyć jak prawidłowo przeprowadzić zapylenie (skrzyżowanie rosiczek).Chodzi mi o to kiedy otworzyć kwiat żeby nie doszło do samosapylenia itp. Na pytania o zapylenia Ci nie odpowiem, gdyż tematu nie zgłębiałem. Kwiaty samopylnych rosiczek potrafią być otwarte raptem parę godzin lub mniej, więc takie polowania na pyłek czy niezapylone znamię słupka to hardkor Czy jak zapłodnie jeden kwiat to reszta też wytworzy torebki z zapłodnionymi nasionami czy może reszta sama się zapyli? Analogicznie do jednego mężczyzny oraz kilku kobiet i jednej zachodzącej w ciążę Edytowane 12 Lipca 2011 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxxxx95 Napisano 13 Lipca 2011 Autor Share Napisano 13 Lipca 2011 Czyli d.capensis i alicae mogę trzymać w rozproszonym słońcu bez bezpośredniego ?A jaka musi być moc oświetlenia żeby wybarwiały się ? Chcę też hodować rosiczkę magadascarensis ( sory jeśli źle napisałem).A jeśli chodzi i muchołówkę to jakiej mocy musi być oświetlenie żeby ładnie rosła ?? ( tylko proszę nie piszcie żebym ją na balkon wystawił bo nie mam takiej możliwości) I czy zna ktoś odpowiedź na moje pytanie dotyczące zapylania ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 13 Lipca 2011 Share Napisano 13 Lipca 2011 Czyli d.capensis i alicae mogę trzymać w rozproszonym słońcu bez bezpośredniego ? Tak. A jaka musi być moc oświetlenia żeby wybarwiały się ? Nie wiem . W dziale technika powinien być taki temat o róźnzch oświetleniach, mocy oświetlenia więc moźesz poszukać . Chcę też hodować rosiczkę magadascarensis ( sory jeśli źle napisałem). Madagascariensis, wymagania prawie takie jak muchołówka, tylko bez zimowania. A jeśli chodzi i muchołówkę to jakiej mocy musi być oświetlenie żeby ładnie rosła ?? ( tylko proszę nie piszcie żebym ją na balkon wystawił bo nie mam takiej możliwości) Nie wiem , poszukaj lub poczekaj na wypowiedzi innych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi