Skocz do zawartości

Czy nadają się na parapet?

czopason

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem kupić sobie dzbanecznika z castoramy N. ventrata albo N. sanguinea ( sa w nim chyba 2 duze pedy ) za okolo 40 zl i mam takie pytanie. Czy moge go postawic na wchodnio-poludniowym parapecie i bedzie dzbankowal jak sie zaaklimatyzuje? Bedzie mial tam slonce do okolo 13-14 pozniej juz tak jakby swiatlo rozproszone. Mam mucholowki i rosiczki ale przenosze je pozniej do drugiego okna poludniowo-zachodniego tak zeby mialy caly dzien slonce. Tyle ze muchole sa po zewnetrznej stronie a dzbanka nie bede tak wystawial... Jak myslicie da rade? Acha i jeszcze jedno ;p czy moge dzbanecznika podlewac demineralizowana woda a do kermazytu dolewac zwyklej wody z kranu np przegotowanej?

Nie chcialem zakladac nowego tematu ;p z góry przepraszam jesli zly dzial ;p

Odnośnik do odpowiedzi

Tak po aklimatyzacji powinien dzbankować. Cena trochę duża, wystaw w dziale kupię swoje zapytanie, a na pewno dostaniesz odpowiedź.

Ostatnie pytanie, tak możesz.

Edytowane przez Grzesiu881
Odnośnik do odpowiedzi

Dział dobry, oba gatunki nadają się na parapet. Jednakże podobne pytania już były, więc można spokojnie było najpierw poszukać ;)

Tak, to dzbanków dobrze byłoby lać demineralizowaną, do keramzytu możesz zwykłą, ale też pod uwagę, że po jakimś czasie wszystko na podstawce pokryje ciężko usuwalny kamień, chyba że podstawek będziesz regularnie szorował.

Odnośnik do odpowiedzi

Dalem to do tematu gdzie bylo o dzbanecznikach parapetowych lecz moderator przeniosl do nowego tematu ;p Podlewac chce oczywiscie demineralka, lecz litr wody codziennie do kermazytu to troche duzo ;p Wlasnie o to chodzi ze ludzie sprzedaja male takie te dzbanki. U mnie w miescie otworzyli jakis tydzien temu castorame i dzbanki sa naprawde ladne i duze :)

Edytowane przez czopason
Odnośnik do odpowiedzi

jesli ktos ma to ok mozna sie zastanowic ale jak mam kupic powiedzmy 1 dzbanka za 10 zl + przesylka 12 to wole juz 2 duze no chyba ze jeszcze by ktos mial cos jeszcze fajnego w swojej ofercie :) to wtedy mozna sie zastanawiac

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.