czopason Napisano 13 Lipca 2011 Share Napisano 13 Lipca 2011 Witam. Chciałem kupić sobie dzbanecznika z castoramy N. ventrata albo N. sanguinea ( sa w nim chyba 2 duze pedy ) za okolo 40 zl i mam takie pytanie. Czy moge go postawic na wchodnio-poludniowym parapecie i bedzie dzbankowal jak sie zaaklimatyzuje? Bedzie mial tam slonce do okolo 13-14 pozniej juz tak jakby swiatlo rozproszone. Mam mucholowki i rosiczki ale przenosze je pozniej do drugiego okna poludniowo-zachodniego tak zeby mialy caly dzien slonce. Tyle ze muchole sa po zewnetrznej stronie a dzbanka nie bede tak wystawial... Jak myslicie da rade? Acha i jeszcze jedno ;p czy moge dzbanecznika podlewac demineralizowana woda a do kermazytu dolewac zwyklej wody z kranu np przegotowanej? Nie chcialem zakladac nowego tematu ;p z góry przepraszam jesli zly dzial ;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 13 Lipca 2011 Share Napisano 13 Lipca 2011 (edytowane) Tak po aklimatyzacji powinien dzbankować. Cena trochę duża, wystaw w dziale kupię swoje zapytanie, a na pewno dostaniesz odpowiedź. Ostatnie pytanie, tak możesz. Edytowane 14 Lipca 2011 przez Grzesiu881 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 13 Lipca 2011 Share Napisano 13 Lipca 2011 Dział dobry, oba gatunki nadają się na parapet. Jednakże podobne pytania już były, więc można spokojnie było najpierw poszukać Tak, to dzbanków dobrze byłoby lać demineralizowaną, do keramzytu możesz zwykłą, ale też pod uwagę, że po jakimś czasie wszystko na podstawce pokryje ciężko usuwalny kamień, chyba że podstawek będziesz regularnie szorował. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czopason Napisano 13 Lipca 2011 Autor Share Napisano 13 Lipca 2011 (edytowane) Dalem to do tematu gdzie bylo o dzbanecznikach parapetowych lecz moderator przeniosl do nowego tematu ;p Podlewac chce oczywiscie demineralka, lecz litr wody codziennie do kermazytu to troche duzo ;p Wlasnie o to chodzi ze ludzie sprzedaja male takie te dzbanki. U mnie w miescie otworzyli jakis tydzien temu castorame i dzbanki sa naprawde ladne i duze Edytowane 13 Lipca 2011 przez czopason Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usiu Napisano 14 Lipca 2011 Share Napisano 14 Lipca 2011 no tak , ale ja osobiscie wole miec roslinke od malutkiej i miec satysfakcje ze sam ja wychodowalem i urosla duza i piekna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 14 Lipca 2011 Share Napisano 14 Lipca 2011 Ja kupiłem (wygrałem aukcję) w Carnisanie dzbanecznik. Naprawde duży. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 14 Lipca 2011 Share Napisano 14 Lipca 2011 Przede wszystkim nie ma co porównywać marketowych dzbanków z tymi, które oferują hodowcy. ;P Duża ventrate czy mirande też często można kupić na forum. A rzadsze i większe dzbanki kosztują min. 100zł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czopason Napisano 14 Lipca 2011 Autor Share Napisano 14 Lipca 2011 jesli ktos ma to ok mozna sie zastanowic ale jak mam kupic powiedzmy 1 dzbanka za 10 zl + przesylka 12 to wole juz 2 duze no chyba ze jeszcze by ktos mial cos jeszcze fajnego w swojej ofercie to wtedy mozna sie zastanawiac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi