KoRn-ik Napisano 14 Lipca 2011 Share Napisano 14 Lipca 2011 Witam, proszę o małą radę. Udało mi się rozmnożyć z liści dwa tłustosze (P. agnata i P. 'Tina'). Największe z młodych roślinek wypuściły niewielkie korzenie. Czy już teraz mogę przesadzić je do doniczek z torfem, czy też jeszcze trochę poczekać? Przepraszam za jakość zdjęć - robione były przez brudną szybę akwarium Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usiu Napisano 14 Lipca 2011 Share Napisano 14 Lipca 2011 moglbys napisac w jaki sposob rozmnozyles go? i na czym to kładles ? pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOLEK888 Napisano 14 Lipca 2011 Share Napisano 14 Lipca 2011 Z liścia i na piasku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 14 Lipca 2011 Share Napisano 14 Lipca 2011 Możesz je przenieść, ale jak się czują dobrze w piasku to możesz poczekać jak podrosną. Ja bym przesadził o ile są trochę podrośnięte. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usiu Napisano 14 Lipca 2011 Share Napisano 14 Lipca 2011 ale powiedz mi czy to jest taki zwykly piasek z piaskownicy czy musi byc gruboziarnisty ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoRn-ik Napisano 14 Lipca 2011 Autor Share Napisano 14 Lipca 2011 Zgadza się, rozmnażałam z liścia. A piasek... no cóż... jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma Nie brany z piaskownicy, zbyt wiele brązowych niespodzianek się tam czai. Jest to piasek kupiony w sklepie zoologicznym, średnioziarnisty. Dziękuję za odpowiedzi. Zgodnie z radą wstrzymam się z przesadzaniem. Przynajmniej dopóki korzenie nie podrosną. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 A nie można tego robic na torfie ? Ja położylam trzy listki na torfie i wszystkie zgniły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snd0cff Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 ja też połozyłem 3 i 3 wyrosły (nawet wiecej, bo z 2 po 2 wyrosly) czyli w sumie 5 czasem sie ma tego farta, czasem nie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 A trzeba zakopać delikatnie ten koniuszek liścia tak jak w przypadku muchołowki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Tu macie fotoporadnik: http://www.owadozery.pl/tlustosz-jak-rozmn...iscia-ar25.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Co do podłoża, to niema wpływu na czym, tłustosze meksykańskie rozmnażają się bardzo łatwo. Ja rozmnażałem je zarówno na piasku, torfie, jak i w słoiku na zwykłej wacie zalanej destylką, kiedyś nawet liście były zalane wodą przez cały czas i też były małe roślinki, nawet nieraz po 3 na jednym liściu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi