Skocz do zawartości

Muchołówka marnieje

usiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , prosze o pomoc bo zauwazylem ze moja mucholowka zaczyna mi strasznie marniec ;/ i nie wiem co sie dzieje , dodaje zdjecia i ocencie i doradzcie co moge zrobic zeby zaczela normalnie rosnac .

-jest na balkonie (wschodzni balkon) bo nie mam innego miejsca mam tylko wschodni i zachodni ;/

-podlewam woda destylowana do podstawki i jak wyschnie to czekam 1 dzien i znowu do "pełna".

-torf jest o ph 3.5-4.5 . jakis tydzien temu wymienilem torf .

post-5695-1310752108_thumb.jpg

post-5695-1310752183_thumb.jpg

post-5695-1310752319_thumb.jpg

post-5695-1310752470_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze , ale powiem tak ze nie mam mozliwosci zapewnienia jej lepszych warunkow poza zmienieniem torfu , bo mam tylko wschodnie i zachodnie okno;/ caly dzien i cala noc rosnie na zachodnim balkonie na zewnatrz z innymi moimi owadozerami i reszta ma sie dobrze tylko ona ma jakies jazdy;/ sprobuje tez przesadzic moze do mniejszej doniczki bo wydaje mi sie ze ta moze byc za duza i roslina zamiast rosnac w gore to cala energie pcha w korzenie . nie wiem , zobaczymy , bede informowal Was o dalszych losach , pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem o co chodzi z tymi większymi doniczkami. Przecież w naturze nikt jej nie ogranicza powierzchni na korzenie, wiec jest w ogóle bezsensu przesadzanie do mniejszej bo niby doniczka za wielka. Po każdym przesadzaniu roślina musi się zaaklimatyzować i dlatego wtedy stopuje wzrost. Jak dla mnie niektóre liście są poparzone, a niektóre umierają ze starości. Poparzeniem się nie przejmuj, gdyż jest to normalne zjawisko. Wypuszcza nowe liście więc jest ok. Ogólnie muchołówce nic nie ma i jest zdrowa.

Odnośnik do odpowiedzi

Po każdym przesadzaniu roślina musi się zaaklimatyzować i dlatego wtedy stopuje wzrost.

Z tego co ja wiem, roślina aklimatyzuje się wtedy kiedy zmieniają się jej warunki a nie jeśli jest przesadzana.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co ja wiem, roślina aklimatyzuje się wtedy kiedy zmieniają się jej warunki a nie jeśli jest przesadzana.

Pozdrawiam

U mnie zawsze po przesadzeniu roślina stopuje swój wzrost na około 2 tygodnie. Nowe podłoże to niejako nowe warunki. Nie jestem żadnym znawcą, ale to co pisze opieram na swoim doświadczeniu. Być może użyłem złego słowa, ale myślę, że wiadomo o co chodzi.

Edytowane przez doesnt
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.