usiu Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 Witam , prosze o pomoc bo zauwazylem ze moja mucholowka zaczyna mi strasznie marniec ;/ i nie wiem co sie dzieje , dodaje zdjecia i ocencie i doradzcie co moge zrobic zeby zaczela normalnie rosnac . -jest na balkonie (wschodzni balkon) bo nie mam innego miejsca mam tylko wschodni i zachodni ;/ -podlewam woda destylowana do podstawki i jak wyschnie to czekam 1 dzien i znowu do "pełna". -torf jest o ph 3.5-4.5 . jakis tydzien temu wymienilem torf . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 no fakt za okazale to nie wygląda. Na przyszłość wsadzaj w torf zmieszany z żwirkiem i perlitem wygląda że ma za mało światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 Ma za mało światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 Jak dla mnie, to nic jej nie jest Z tego co piszesz warunki ma ok. Widać że wypuszcza młode zielone liście. W sumie tydzień po przesadzeniu, nie spodziewaj się rewelacji, troszkę cierpliwości... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usiu Napisano 16 Lipca 2011 Autor Share Napisano 16 Lipca 2011 dobrze , ale powiem tak ze nie mam mozliwosci zapewnienia jej lepszych warunkow poza zmienieniem torfu , bo mam tylko wschodnie i zachodnie okno;/ caly dzien i cala noc rosnie na zachodnim balkonie na zewnatrz z innymi moimi owadozerami i reszta ma sie dobrze tylko ona ma jakies jazdy;/ sprobuje tez przesadzic moze do mniejszej doniczki bo wydaje mi sie ze ta moze byc za duza i roslina zamiast rosnac w gore to cala energie pcha w korzenie . nie wiem , zobaczymy , bede informowal Was o dalszych losach , pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doesnt Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Nie rozumiem o co chodzi z tymi większymi doniczkami. Przecież w naturze nikt jej nie ogranicza powierzchni na korzenie, wiec jest w ogóle bezsensu przesadzanie do mniejszej bo niby doniczka za wielka. Po każdym przesadzaniu roślina musi się zaaklimatyzować i dlatego wtedy stopuje wzrost. Jak dla mnie niektóre liście są poparzone, a niektóre umierają ze starości. Poparzeniem się nie przejmuj, gdyż jest to normalne zjawisko. Wypuszcza nowe liście więc jest ok. Ogólnie muchołówce nic nie ma i jest zdrowa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Po każdym przesadzaniu roślina musi się zaaklimatyzować i dlatego wtedy stopuje wzrost. Z tego co ja wiem, roślina aklimatyzuje się wtedy kiedy zmieniają się jej warunki a nie jeśli jest przesadzana. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doesnt Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 (edytowane) Z tego co ja wiem, roślina aklimatyzuje się wtedy kiedy zmieniają się jej warunki a nie jeśli jest przesadzana. Pozdrawiam U mnie zawsze po przesadzeniu roślina stopuje swój wzrost na około 2 tygodnie. Nowe podłoże to niejako nowe warunki. Nie jestem żadnym znawcą, ale to co pisze opieram na swoim doświadczeniu. Być może użyłem złego słowa, ale myślę, że wiadomo o co chodzi. Edytowane 16 Lipca 2011 przez doesnt Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi