Al_Inka Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 Dziś odwiedziłam OBI i spotkałam się z nazwą - Nepenthes twetricosa. Nigdzie nie spotkałam się z taką nazwą w opisach rodzajów. Czy może ktoś napisać co to za dzbanecznik? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 A nie było tam przypadkiem ventricosa?;> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Al_Inka Napisano 15 Lipca 2011 Autor Share Napisano 15 Lipca 2011 (edytowane) evulFarmer napisał: A nie było tam przypadkiem ventricosa?;> Na pewno wpisałam taka nazwę jaka była podana w OBI. Nie była napisana przez pracowników, to była tabliczka z nazwą ustawiona przy grupie roślin. Nie słyszałam nigdy o takim, więc zapisałam ją na kartce, żeby nie zapomnieć. Chciałam sprawdzić w domu co to jest. Były jeszcze oprócz niego gracilis. EDIT: Czytałam opis ventricosy, pasuje mi trochę do Nepenthes ventricosa Blanco. Pójdę jutro z aparatem i zrobię zdjęcie Edytowane 15 Lipca 2011 przez Al_Inka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 N. gracilis w OBI? Czas umierać Jak dasz radę to też zrób foto rośliny i dzbanków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Taa..po prostu Obi stworzyło sobie nowy gatunek dzbanka i nic więcej. Foto robione kilka dni temu w Obi w DG Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 hahaha na zdj. jest X Gantle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Al_Inka Napisano 16 Lipca 2011 Autor Share Napisano 16 Lipca 2011 (edytowane) U mnie cena ciut inna. Roślina stojąca przy tabliczce wygląda tak. Dzbanek w zbliżeniu. Cała roślina. Czy możecie napisać co to może być? Po dzbankach jakoś nie pasuje mi na Nepenthes Gentle. Edytowane 16 Lipca 2011 przez Al_Inka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 a gracilis foto masz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Al_Inka Napisano 16 Lipca 2011 Autor Share Napisano 16 Lipca 2011 Tak, proszę bardzo. Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że oba są takie same. Różnią się tylko ceną, wielkością i tabliczkami. Nie znam się jeszcze dobrze, być może się mylę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 (edytowane) N. gracilis ma charakterystyczne, bardzo smukłe liście, równowąskie, bardzo ostro zakończone i z bardzo mocno zbiegającą nasadą. A tutaj oba mają liście bardziej łopatkowate i nasada nie zbiegająca. I jedno i drugie wygląda na N. 'Ventrata'. Jeśli tak jest, to OBI robi totalny przekręt. Nie sądzę, żeby jakikolwiek masowy producent sprzedał im te dzbanki pod w/w nazwami, zwłaszcza że po wpisaniu w Googlu "twetricosa" wyskakuje tylko wątek na forum Nigdzie indziej ta nazwa nie występuje. Edytowane 16 Lipca 2011 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Równie sądzę, że to zwyczajne ventraty. Czego to ludzie nie wymyślą... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi