unlimited1991 Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Witam. Zastanawiam się czy istnieją jakieś gatunki które przeżyłyby w szklarni, na zewnątrz, przez cały rok (ew. latem na zewnątrz wynoszone), przy ewentualnym jeśli wymagane ręcznym dolewaniu wody/zraszaniu/dokarmianiu. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 O jakie chodzi Ci rośliny? Dzbaneczniki? Jak tak to chyba wszystkie przeżyją w szklarni... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 16 Lipca 2011 Autor Share Napisano 16 Lipca 2011 tzn. mi chodziło o wsio tłustosze, rosiczki, dzbanki, kapturnice i inne jeśli są jakieś co przeżyją właśnie. Ale dzięki już za info z dzbankami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Kapturnice i Dzbanki to na 101% przeżyją w szklarni. Na CPUK cały czas widać zdj. dzbanków i kapurków w szklarni Rosiczki też Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 16 Lipca 2011 Autor Share Napisano 16 Lipca 2011 Czyli muchołówki tylko nie za bardzo. A podlewanie zostanie tylko wtedy każda tyle ile lubi bo szklarnia wystarczającą wilgotność powinna zapewnić ta ? I karmienie muchami ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Muchołówki też. Podlewanie można sobie ułatwić stawiając doniczki w dużym coś al'la zbiorniku w którym się tylko dolewa wodę jak braknie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 16 Lipca 2011 Autor Share Napisano 16 Lipca 2011 Ale jesteś pewien jak u mnie zimą na zewnątrz jest przez cały dzień do -35*C że w szklarni będzie na tyle ciepło że nie padnie więcej niż miałoby paść losowo w domu np.>? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Oczywiście, że nie można trzymać takich roślin w nieogrzewanej szklarni. Przy bardzo minusowych temperaturach nawet rośliny zimujące popadają jak im torf w małych doniczkach pozamarza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 16 Lipca 2011 Autor Share Napisano 16 Lipca 2011 dzięki i tak Gekonowi na pewno nie chciał źle. ArturP i hddk dzięki za powstrzymanie kolegi, tak właśnie się dziwiłem na jego wypowiedziami, bo wiem jak ciężko adelke było utrzymać od evulkfarmer której niestety nie dałem żyć zbyt długo... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Posprzątane na prośbę autora tematu. Wracając do tematu. W szklarni całoroczne można można trzymać rośliny przechodzące spoczynek zimowy - kapturnice, muchołówki, rosiczki zimnolubne i tłustosze zimnolubne (?) . Przy ciężkiej zimie rzeczywiście może być konieczność dogrzewania jednak raczej wymagany jest do tego celu piec i dodatkowa izolacja szklarni. W tych sprawach proponuję poszukać na portalach i forach ogrodniczych. Proponuję jednak rośliny trzymać okresowo tj. w okresie wiosna-jesień. Należy pamiętać, że latem zbyt wysokie temperatury będą również problemem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 No nie wiem czy rosiczki i muchołówki przy wysokiej wilgotności powietrza przeżyją, wydaje mi się że po prostu zgniją Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 No nie wiem czy rosiczki i muchołówki przy wysokiej wilgotności powietrza przeżyją, wydaje mi się że po prostu zgniją Wszyscy więksi producenci maja rośliny (w tym muchołówki i rosiczki (oczywiście wyłączając niektóre gatunki) w szklarni): http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=33602 http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=42764 Tu nie tyle problem w wilgotności co w temperaturze latem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 W szklarni wbrew pozorom nie panuje wcale taka wysoka wilgotność, po drugie w celu obniżenia temperatury stosuje się tak zwane wietrzniki. Zbyt ostre słońce latem również jest problemem, ja osobiście stosuję cieniówki z zielonego materiału które dają bardzo dobry efekt, rozciągam je wewnątrz szklarni. Niektórzy również nakrapiają szyby pyłkiem kredy zmieszanym z wodą, ale efekt utrzymuje się wówczas tylko do pierwszego porządniejszego deszczu. Ogrzewanie szklarni zimą to bardzo kosztowna inwestycja, a ponadto ryzyko że coś się może nie udać i wszystkie wrażliwe na zimno rośliny pójdą na straty, gdyż wystarczy tylko kilka godzin bez ciepła by efekt był opłakany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 No nie wiem czy rosiczki i muchołówki przy wysokiej wilgotności powietrza przeżyją, wydaje mi się że po prostu zgniją Bez problemu przeżyją, w zasadzie wszystko można trzymać w szklarni latem ale bez ogrzeania zimą wyłącznie rośliny zimujące. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi