Skocz do zawartości

Szklarnia

unlimited1991

Rekomendowane odpowiedzi

Posprzątane na prośbę autora tematu.

Wracając do tematu.

W szklarni całoroczne można można trzymać rośliny przechodzące spoczynek zimowy - kapturnice, muchołówki, rosiczki zimnolubne i tłustosze zimnolubne (?) . Przy ciężkiej zimie rzeczywiście może być konieczność dogrzewania jednak raczej wymagany jest do tego celu piec i dodatkowa izolacja szklarni. W tych sprawach proponuję poszukać na portalach i forach ogrodniczych.

Proponuję jednak rośliny trzymać okresowo tj. w okresie wiosna-jesień. Należy pamiętać, że latem zbyt wysokie temperatury będą również problemem.

Odnośnik do odpowiedzi

sknerus napisał:
No nie wiem czy rosiczki i muchołówki przy wysokiej wilgotności powietrza przeżyją, wydaje mi się że po prostu zgniją

Wszyscy więksi producenci maja rośliny (w tym muchołówki i rosiczki (oczywiście wyłączając niektóre gatunki) w szklarni):

http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=33602

http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=42764

Tu nie tyle problem w wilgotności co w temperaturze latem.

Odnośnik do odpowiedzi

W szklarni wbrew pozorom nie panuje wcale taka wysoka wilgotność, po drugie w celu obniżenia temperatury stosuje się tak zwane wietrzniki. Zbyt ostre słońce latem również jest problemem, ja osobiście stosuję cieniówki z zielonego materiału które dają bardzo dobry efekt, rozciągam je wewnątrz szklarni. Niektórzy również nakrapiają szyby pyłkiem kredy zmieszanym z wodą, ale efekt utrzymuje się wówczas tylko do pierwszego porządniejszego deszczu. Ogrzewanie szklarni zimą to bardzo kosztowna inwestycja, a ponadto ryzyko że coś się może nie udać i wszystkie wrażliwe na zimno rośliny pójdą na straty, gdyż wystarczy tylko kilka godzin bez ciepła by efekt był opłakany.

Odnośnik do odpowiedzi

sknerus napisał:
No nie wiem czy rosiczki i muchołówki przy wysokiej wilgotności powietrza przeżyją, wydaje mi się że po prostu zgniją

Bez problemu przeżyją, w zasadzie wszystko można trzymać w szklarni latem ale bez ogrzeania zimą wyłącznie rośliny zimujące.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.