hddk Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 (edytowane) Odwiedziłem dziś motylarnię w Trassenheide, na wyspie Uznam (podobno największy tego typu obiekt w Europie). Olbrzymia szklarnia, w środku dżungla, temperatura powyżej 28 stopni i zabójczo wysoka wilgotność, po 30 minutach człowiek "pływa". W zimie wszystko jest dogrzewane Wśród roślinności jest wiele różnych bromelii, bananowce, bambusy, papirusy, fikusy i masa innych cudów. Miejsce aż się prosi o jakieś ultra-nizinne dzbanki typu N. bicalcarata, N. ampullaria czy N. rafflesiana, ale jedyne co znalazłem to kwiaciarniane N. Ventrata i nie wiem czy nie jakąś brocchinię. Motyle latają swobodnie między ludźmi, większość dość płochliwych, ale jeden usiadł znajomej na ręce i chodziła z nim tak dobre pół godziny wzbudzając lekką sensację Sporo lata dość wysoko lub jest w ciągłym ruchu, więc je widać, ale fotki ciężko zrobić. Gdzieniegdzie rozłożone są kawałki owoców, którymi owady się posilają. Do tego przy motylarni znajduje się muzeum, w którym jest trochę terrariów z różnymi insektami i sporo preparatów w gablotach. I jak zawsze w takich miejscach sklepik i knajpa Na Imageshacku wrzuciłem trochę fotek, jeśli ktoś byłby ciekaw, jak to w środku wygląda: http://imageshack.us/g/7/prdscf9739a.jpg/ Edytowane 17 Lipca 2011 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Al_Inka Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Z przyjemnością oglądnęłam zdjęcia. Zauważyłam też storczyki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego jak motylarnia...niezła dżungla i okazy Można się poczuć dziko No i te stoły dla motyli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Piękne, istna dżungla. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) eh świetne, moja siora i ojciec w tym byli, podobno mega, ta zazdrość pozostanie do czasu aż nie pojadę sam xd ooo modliszki rozpięli http://imageshack.us/f/7/prdscf9739a.jpg/ - Jak z Tanzanii to może niedługo będę je miał Edytowane 18 Lipca 2011 przez adamoon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Super miejsce. Chciałoby się zatrzymać czas i zrobić fotki z bliska. Swoją drogą czasami kokony motyli można na allegro dostać, widziałem 2 razy pawicę atlas, szkoda ze nie kupiłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 jeżeli chcesz to mam namiary na gościa co ma ich larwy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Piękne. Ja wczoraj rano szukałem pawicy i nie ma jej na allegro... A ma ktoś namiary na jakąś stronkę sprzedającą jajka/larwy/(na cokolwiek tylko nie dorosłe motyle)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) mam namiary na gościa ostatnie cztery sztuki (dwie larwy 2-3 cm i dwie 5 cm ) - 60 zł (attacus atlas) nie wiem czy jeszcze aktualne jak ktoś byłby zainteresowany to na PW pisać Edytowane 18 Lipca 2011 przez adamoon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi