Fendi Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Witam, Jakiś czas temu zauważyłem, że moja muchołówka gorzej wygląda. Nie wiem co jest spowodowane tym stanem. Za dnia trzymam ją na zachodnim parapecie - na dworze. Na niektórych liściach widać uschnięte fragmenty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
usiu Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Za mało słonca , daj na południowy parapet , albo ewentualnie na wschodni , bo na zachodzie jest wiecej ciepla niz słonca . pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fendi Napisano 18 Lipca 2011 Autor Share Napisano 18 Lipca 2011 Za mało słonca , daj na południowy parapet , albo ewentualnie na wschodni , bo na zachodzie jest wiecej ciepla niz słonca . pozdrawiam Właśnie to jest dziwne, w zeszłym roku stała na zachodnim i było wszystko OK. A "jej zasłabnięcie" może być spowodowane, tym, że prawie we wszystkich pułapkach są owady? Mam jeszcze mniejszą muchołówkę i lepiej się trzyma mimo, że też trzymana jest na zachodnim. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 Właśnie to jest dziwne, w zeszłym roku stała na zachodnim i było wszystko OK. A "jej zasłabnięcie" może być spowodowane, tym, że prawie we wszystkich pułapkach są owady? Mam jeszcze mniejszą muchołówkę i lepiej się trzyma mimo, że też trzymana jest na zachodnim. We wszystkich pułapkach są owady? Jeśli tak to po prostu pułapki gniją po strawieniu. Musisz poczekać aż strawi wszystkie owady i urośnie parę innych pułapek. z Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 widać jeszcze parę brązowych plam na liściach - jest to skutek przelania. napisz jak się nią opiekujesz. postaram się pomóc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 Według mnie za mało słońca. Pułapki widać że są niedoświetlone bo są małe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajomy Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Witam,jak oceniacie moją roślinkę? Od pewnego czasu zmarniała,zastanawiam się czy nie przesadzić ją do większej doniczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Nie ma za mało słońca? Gdzie stoi? Takie długie pułapki.. Chyba, że to jakiś dutch. Podłoże jest paskudne, koniecznie je wymień. Polecam torf:żwirek (lub gruboziarnisty piasek) w stosunku 2:1 --- dostaniesz go w zoologicznym/akwarystycznym. Co do większej doniczki - ja stosuję większe bo trudniej przelać, a coś czuję, że ten torfik jak go wyciągniesz będzie troszkę śmierdział. Ogólnie nie jest źle. Stożek zdrowy, żyje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajomy Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 stoi przy oknie i zastanawiam się czy nie ma za dużo słońca? bo poprzednia roślinka mi wyschła,cała zbrązowiała,mówisz żeby kupić piasek gruboziarnisty i torf żwirek?zastanawiałem się nad zakupem czystego torfu i keramzytu,co jest lepsze? dzbanecznik i rosiczkę mam w torfie z wymieszanym keramzytem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) Czysty kwaśny torf + żwirek (coś takiego: http://allegro.pl/zwir-rzeczny-plukany-nat...1756200307.html ) Kupisz spokojnie taki żwirek w akwarystycznym czy zoologicznym za 2zł. Nie ma takiej możliwości, żeby muchołówka miała za dużo słońca.. Przy oknie od jakiej strony? Przyczyn śmierci poprzedniej roślinki mogło być mnóstwo.. Szkodniki, przelanie itd. itd. EDIT: hah, pierwszy Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez ArturP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) Nie "torf żwirek" tylko torf:żwirek 2:1, czyli kwaśny czysty torf zmieszany ze żwirkiem bądź gruboziarnistym piaskiem w proporcji 2:1. Dla muchołówki nie istnieje pojęcie "za dużo słońca". Moje stoją na południowym balkonie bez żadnej osłony w pełnym słońcu. @edit Damn! Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajomy Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) na południowym oknie w pełnym słońcu ale czasami je zabieram z słońca,nie wiem czy może tak cały czas stać? zdjęcie wyschnietej na słońcu(tak mi się wydaje)mucholówki Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez znajomy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) Nie zabieraj jej, tylko ustaw tak, żeby miała jak najwięcej mocnego słońca. Muchołówka musi mieć jak najbardziej nasłonecznione stanowisko. EDIT: Wow, ale trup z tej muchołówki. Teraz to Ci nikt nie powie czemu padła. Może nie podlałeś? Może przelałeś? Zresztą to w czym rosła nie wygląda ciekawie - pełno wykwitów. Zadbaj o dobre podłoże, ja radzę większą doniczkę, ale to opcjonalnie - po prostu ja tak lubię, do tego dużo dużo dużo bezpośredniego słońca i będzie git. EDIT2: uhuhuuuu znowu szybszyyy Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez ArturP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) Niech stoi cały czas w słońcu. Pułapki się wybarwią. EDIT Artur jest dzisiaj piekielnie szybki Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez Grzesiu881 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajomy Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 a czy rosiczka też może stać w pełnym słońcu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi