Skocz do zawartości

Zły stan muchołówki

Fendi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakiś czas temu zauważyłem, że moja muchołówka gorzej wygląda. Nie wiem co jest spowodowane tym stanem. Za dnia trzymam ją na zachodnim parapecie - na dworze. Na niektórych liściach widać uschnięte fragmenty.

post-4655-1310932487_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 40
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Za mało słonca , daj na południowy parapet , albo ewentualnie na wschodni , bo na zachodzie jest wiecej ciepla niz słonca . pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Za mało słonca , daj na południowy parapet , albo ewentualnie na wschodni , bo na zachodzie jest wiecej ciepla niz słonca . pozdrawiam :)

Właśnie to jest dziwne, w zeszłym roku stała na zachodnim i było wszystko OK. A "jej zasłabnięcie" może być spowodowane, tym, że prawie we wszystkich pułapkach są owady? Mam jeszcze mniejszą muchołówkę i lepiej się trzyma mimo, że też trzymana jest na zachodnim.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Właśnie to jest dziwne, w zeszłym roku stała na zachodnim i było wszystko OK. A "jej zasłabnięcie" może być spowodowane, tym, że prawie we wszystkich pułapkach są owady? Mam jeszcze mniejszą muchołówkę i lepiej się trzyma mimo, że też trzymana jest na zachodnim.

We wszystkich pułapkach są owady? Jeśli tak to po prostu pułapki gniją po strawieniu. Musisz poczekać aż strawi wszystkie owady i urośnie parę innych pułapek. z

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Nie ma za mało słońca? Gdzie stoi? Takie długie pułapki.. Chyba, że to jakiś dutch.

Podłoże jest paskudne, koniecznie je wymień. Polecam torf:żwirek (lub gruboziarnisty piasek) w stosunku 2:1 --- dostaniesz go w zoologicznym/akwarystycznym.

Co do większej doniczki - ja stosuję większe bo trudniej przelać, a coś czuję, że ten torfik jak go wyciągniesz będzie troszkę śmierdział. :)

Ogólnie nie jest źle. Stożek zdrowy, żyje. :)

Odnośnik do odpowiedzi

stoi przy oknie i zastanawiam się czy nie ma za dużo słońca?

bo poprzednia roślinka mi wyschła,cała zbrązowiała,mówisz żeby kupić piasek gruboziarnisty i torf żwirek?zastanawiałem się nad zakupem czystego torfu i keramzytu,co jest lepsze?

dzbanecznik i rosiczkę mam w torfie z wymieszanym keramzytem.

Odnośnik do odpowiedzi

Czysty kwaśny torf + żwirek

(coś takiego: http://allegro.pl/zwir-rzeczny-plukany-nat...1756200307.html ) Kupisz spokojnie taki żwirek w akwarystycznym czy zoologicznym za 2zł.

Nie ma takiej możliwości, żeby muchołówka miała za dużo słońca.. Przy oknie od jakiej strony?

Przyczyn śmierci poprzedniej roślinki mogło być mnóstwo.. Szkodniki, przelanie itd. itd.

EDIT:

hah, pierwszy :P

Edytowane przez ArturP
Odnośnik do odpowiedzi

Nie "torf żwirek" tylko torf:żwirek 2:1, czyli kwaśny czysty torf zmieszany ze żwirkiem bądź gruboziarnistym piaskiem w proporcji 2:1.

Dla muchołówki nie istnieje pojęcie "za dużo słońca". Moje stoją na południowym balkonie bez żadnej osłony w pełnym słońcu.

@edit

Damn! :)

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

na południowym oknie w pełnym słońcu ale czasami je zabieram z słońca,nie wiem czy może tak cały czas stać?

zdjęcie wyschnietej na słońcu(tak mi się wydaje)mucholówki

post-5461-1312840489_thumb.jpg

Edytowane przez znajomy
Odnośnik do odpowiedzi

Nie zabieraj jej, tylko ustaw tak, żeby miała jak najwięcej mocnego słońca. :) Muchołówka musi mieć jak najbardziej nasłonecznione stanowisko.

EDIT: Wow, ale trup z tej muchołówki. Teraz to Ci nikt nie powie czemu padła. Może nie podlałeś? Może przelałeś? Zresztą to w czym rosła nie wygląda ciekawie - pełno wykwitów.

Zadbaj o dobre podłoże, ja radzę większą doniczkę, ale to opcjonalnie - po prostu ja tak lubię, do tego dużo dużo dużo bezpośredniego słońca i będzie git. :)

EDIT2:

uhuhuuuu znowu szybszyyy :)

Edytowane przez ArturP
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.