Skocz do zawartości

płyn trawienny

Radek

Rekomendowane odpowiedzi

Moje tez nigdy nie miały płynu trawiennego, a jak owad wpadł do liścia zaczęło go produkowac żeby owada strawić. O ile wiem to S. purpurea ma dużo tego płynu pomieszanego z wodą gdyż jej liści nie są tak osłoniete i jak pada deszcz to troche wody sie do nich wlewa.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

A moja Catesbaei nie ma w ogóle żadnych płynów :( (jak owad wpada to też nie bo patrzyłem :wink: ) myślicie, że coś z nią nie tak? Zawsze może sie okazać ze jestem bardziej slepy niz jestem ze ich nie widze, tym sie pocieszam :D

Odnośnik do odpowiedzi

To jakieś pocieszenie :P ale osttanio jak obcinałem syuche dzbanki to widziałem wysuszone owady :D i chyba faktycznie jakiś płyn wydziela bo jak uciąłem niżej przy samej podstawie to tam był taki czarny kisiel :P:D

Odnośnik do odpowiedzi

To jakieś pocieszenie :P ale osttanio jak obcinałem syuche dzbanki to widziałem wysuszone owady :D i chyba faktycznie jakiś płyn wydziela bo jak uciąłem niżej przy samej podstawie to tam był taki czarny kisiel :P:D

Widzisz... nie ma się czym martwić... :D

czarny kisiel

Fajnie to ująłeś :D:D:D

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Nie dolewajcie wody. S purpurea po prostu ma na tyle otwarte wnetrze, iz woda deszczowa nalewa sie tam i wyplukuje resztki strawionych owadow.

Generalnie wszystko odbywa sie w nastepujacy sposob. Owad jest wabiony barwa rosliny, czasami zapachem i nektarem, ktory przy mocnym oswietleniu moze pokryc nawet zewnetrzna czesc lisci (przyklad s.mitchelliana). Zwabiony robak z ciekawosci wlatuje do kielicha lub zsuwa sie po sliskim obrzezu, wpada na spod. Wydostanie uniemozliwiaja liczne wloski oraz bardzo sliskie wnetrze. Owad porusza sie najczesciej idac w dol liscia. Jest to bodziec mechaniczny, ktory pobudza wytwarzanie sokow trawiennych. Ofiara powoli jest rozpuszczana, a potrzebne substancje sa wchlaniane przez odpowiadajace za to gruczoly (obejrzycie je dokladnie w naszej ksiazce). Ciecz ta jest czasami malo widoczna. Czasami znajduje sie na samym spodzie liscia i nie da sie jej zobaczyc nie rozdzierajac go.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.