Skocz do zawartości

PROBLEM Z TŁUSTOSZEM

kamiel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanie do znawców: mój tłustosz niedawno było jeszcze dosyć duzy ale od pewnego czasu jakoś się strasznie zmniejszył i nie wiem co jest tego powodem.Proszę o opinię

Odnośnik do odpowiedzi

Gość CP fan

pewnie przybrał zimową, mniejszą rozetkę, zapewnij mu dużo światła to się znowu zwiększy :wink:

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Mam problem z moim P. L'Hautil. Mianowicie wczoraj przyjechał luzem(poza doniczką) z nepenti, delikatnie włożyłem go zpowrotem. Dzisiaj wracam że szkoły i zobaczyłem taki widok. Dosypałem mu troche torfu, żeby miał bardziej wilgotno, bo wygląda na więdnącego. Przelałem podłoże wodą destylowaną i teraz moje pytanie: co moge jeszcze zrobić, żeby go odratować :?:

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

mialem klopot z primuriflora ale chyba podobny zbliza sie do cyclosecta awaria.jpg liscie maja kropelki cieczy ale od nasady korzenia zaczyna sie dziac cos groznego i niedlugo chyba rozstanie sie ze mna ta roslinka. Jesli to wilgotnosc to moze wyjac ja poki mozna i wsadzic do oddzielnego pojemnika?

Odnośnik do odpowiedzi

no to zobaczymy co bedzie, dodalem ostatnio wiecej swiatla. Mam 25W sunglo i 30W Powerglo (niebieskie światło) Tlustosze nareszcie pokazaly jakie maja liscie a te co powinny zaczely sie lekko ubarwiac. Tylko ta nieszczesna wilgoc :). dlatego pewnie przesadzilem bo chcialem jeszcze dzbanecznikowi dogodzic co siedzi z nimi razem.

Odnośnik do odpowiedzi

Obciąłem suche liście, bo podobno tylko osłabiają i pleśnieją. Zmieniłem górną warstwe torfu, jak radziliście(pod spodem jest perlit z torfem), w mini terra ma ok. 1cm wody. Na szczęscie stożek wzrostu jest zielony, trzymajcie kciuki, żeby wyszedł ze stanu krytycznego.

Obecny wygląd :neutral: mojego P. L'hautil:

hpim04047vq.th.jpg

EDIT

Z jednego liścia, co już odpadł przy transporcie zrobiłem sadzonke, mam nadzieje że wyrośnie z niego mały tłustoszek :wink:

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

moj rosl podobnie :) do czasu jak przesadzilem z wilgotnoscia. Trzymam je razem z dzbanecznikiem ktory dzieki tej wilgotnosci wreszcie puscil dzbanki.

Mam jednak inne pytanko czy wiecie czego objawem moga byc takie zmiany na lisciu MoctezumaexGigantea?

gigant2.jpg

i na drugim lisciu

gigant3.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

To ja wczoraj wieczorkiem patrzę do mojego akwa z tłustoszami a tam mój P. esseriana wygląda

padaka2.jpg

padnięty.jpg

(te żółte kuleczki to resztki pyłku z lilijki którym je karmiłem.)

Nie wiem czego to wina, stoi razem z P. emarginata x Weser i P. Agnata na jednej podstawce, u nich wszystko ok, em x weser rośnie jak na drożdżach, agnata trochę wolniej ale nie dzieje im się coś takiego!

Co robić? jak go ratować?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.