Skocz do zawartości

rosiczka przylądkowa

m2arian2

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym w tym przypadku stawiał że torf jest złej jakości, np. ma dodany nawóz. Destylka to destylka... no chyba że dodałeś tam jakąś c ^_^ hemie

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

masiol90 napisał:
Na forum używajmy nazw łacińskich- Drosera capensis a nie rosiczka przylądkowa.

Te polskie odpowiedniki są totalnie wieśniackie btw :P

Bardziej wieśniackie od stosowania akronimów pochodzących z języka angielskiego?

Odnośnik do odpowiedzi

Nomenklatura botaniczna w każdym kraju opiera się o nazewnictwo binominalne, łacińskie. Tutaj zachcianki nie mają nic do tego. Popularne nazwy rodzajowe kapturnica, dzbanecznik oczywiście są dopuszczalne. Natomiast stosowanie polskich zamienników nazw gatunkowych, często źle tłumaczonych i interpretowanych, jest niewłaściwe.

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
Natomiast stosowanie polskich zamienników nazw gatunkowych, często źle tłumaczonych i interpretowanych, jest niewłaściwe.

Towarzystwo Przyjaciół Dzbanecznika Bukietnicowego wyraża swój sprzeciw ;)

A tak serio, to rzeczywiście, polskie nazwy gatunkowe wprowadzają niepotrzebny zamęt. Większość to zwykłe kalki z języka łacińskiego lub greckiego, a niektóre w ogóle są przetłumaczone "od czapy". W dodatku w języku polskim nie ma praktycznie żadnej fachowej literatury, która by popularyzowała polskie nazwy gatunkowe. Na Wikipedii część nazw jest przetłumaczonych, ale na dobrą sprawę każdą nazwę da się przełożyć (ja np. stosowałem je tylko na potrzeby Google'a, ale sukcesywnie od tego odchodzę).

A wspomniany dzbanecznik bukietnicowy (N. rafflesiana) czy pływacz wapieniolubny (U. calycyfida) to już są w ogóle kurioza. Pierwsza roślina nie ma nic wspólnego z bukietnicą, druga nic wspólnego z wapieniem :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.