Skocz do zawartości

rosiczka przylądkowa

m2arian2

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, kwestia tylko które polskie nazwy uznać. Tak jak wspomniałem, na Wiki jest przetłumaczona część, ale nie wiem na jakiej podstawie i kto jest w tej sprawie jakąś "wyrocznią". Np. N. longifolia nie ma odpowiednika, a to po prostu "długolistny", N. lowii - dzbanecznik Lowa, N. mikei - dzbanecznik Mike'a, itp. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Tłumaczenia z Wiki na j.polski pochodzą z książki "Rośliny mięsożerne - zwane też owadożernymi" - Zbigniew Podbielkowski, Barbara Sudnik-Wójcikowska, Wydawnictwo: MULTICO

To właśnie ona jest źródłem zamieszania w tej kwestii. Dlatego w planie mam wpisanie głównie tych nazw lub innych wytworów wyobraźni naszych kwiaciarzy... Prawdopodobnie jednak dla takich nazw zmodyfikuję skrypt aby podkreślić ich niewłaściwość i błędność.

Wiem, że to trochę śmietnik ale myślę, że warto po prostować co niektóre rzeczy.

Ta polska wiki... masakra..

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.