viper_miszcz Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 (edytowane) witam wszystkich!!!! Uratowałem ostatnio z kwiaciarni zmarniałego dzbanecznika z przeceny i postanowiłem zapewnić mu lepszy dom. Od początku wiedziałem że nie obędzie się bez przeszkód i miałem świadomość że będzie on potrzebował specjalnych warunków. Znalazło się stare duże akwarium, dorobiłem do niego pokrywę z oświetleniem. Na dno wsypałem 2cm drobnego keramzytu, na to 2 cm torfu. Dzbanecznik wyjąłem z doniczki i wraz z ziemią z doniczki przesadziłem do jutowego worka wypełnionego torfem, który dobrze podsiąka i mam nadzieje ładnie zarośnie mchem torfowcem z czasem. I teraz pytania do Was: 1. Na pewno jest to jakaś popularna odmiana dzbanecznika, która nie jest szczególnie wymagająca. Czy wysoka wilgotność jej nie zaszkodzi? ( stał przez pewien czas na parapecie, rósł ładnie ale nie wytwarzał dzbanków dlatego postanowiłem go wsadzić w terra) 2. Jakie inne rośliny owadożerne mogę do niego dosadzić, które znoszą dużą wilgotność i nie wymagają zimowania? Wiem że pewnie wiele osób zadaje takie pytania, ale zrozumcie że osobie "świeżej w temacie" ciężko przekopać się przez całe forum informacji . pozdrawiam Jędrzej Edytowane 21 Lipca 2011 przez viper_miszcz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 (edytowane) 1 - wysoka wilgotność może tylko pomóc. Kwestia tego, że może dość szybko wyrosnąć z tego "terra" i wtedy będziesz musiał znów przyzwyczaić go do warunków parapetowych. Na parapecie w końcu zacząłby dzbankować, wystarczyło dać mu troszkę czasu na aklimatyzację - przyzwyczajenie się do nowych warunków. 2 - jest multum roślin które można posadzić w terra, rozumiem, że kolejnych dzbaneczników tam nie chcesz. Możesz posadzić tam rosiczki lasów deszczowych - powinny sobie świetnie radzić. Na początek polecam Drosere Adelae, bo szybko rośnie i się mnoży (zapewnij przepuszczalne lekkie podłoże, np mech sphagnum - martwy lub żywy). Myślę, że będzie odpowiednia, bo zależy Ci pewnie na efekcie wizualnym, a nie posiadaniu mnogości skomplikowanych w uprawie roślin. Miejscowo Drosera Prolifera też by pewnie fajnie wyglądała. EDIT: Co do szukania odpowiedzi na forum.. Ważne, że próbowałeś. Jak ja Cię nie zbeształem, to już pewnie nikt tego nie zrobi. Edytowane 21 Lipca 2011 przez ArturP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Może to nie opowiedź na twoje pytanie, ale powiedziałeś że ten worek dobrze podsiąka... Dzbaneczników nie podlewa się przez podsiąkanie tylko od góry i to tak, żeby nie stał w wodzie... Wysoka wilgotność raczej nie zaszkodzi, co najwyżej nagła zmiana warunków, ale myślę że z czasem się zaaklimatyzuje. Myślę ze pakowanie na siłe roślin, ktre od biedy "zniosą" wysoką wilgotność jest bez sensu. Jak chcesz pakować to takie, które tego potrzebują - Helki (chyba że dopiero zaczynasz z roślinkami, ale możesz spróbować), małe i wolno rosnące dzbaneczniki, pływacze, niektóre rosiczki (ale tylko niektóre)... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Myślę ze pakowanie na siłe roślin, ktre od biedy "zniosą" wysoką wilgotność jest bez sensu. Jak chcesz pakować to takie, które tego potrzebują - Helki (chyba że dopiero zaczynasz z roślinkami, ale możesz spróbować), małe i wolno rosnące dzbaneczniki, pływacze, niektóre rosiczki (ale tylko niektóre)... Na siłe? Od biedy zniosą wysoką wilgotność? To chyba nie jest o dzbaneczniku. Tylko małe i wolno rosnące dzbaneczniki można trzymać w wysokiej wilgotności? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper_miszcz Napisano 21 Lipca 2011 Autor Share Napisano 21 Lipca 2011 (edytowane) wielkie dzięki, przydałby się jeszcze jakieś gatunki , jak komuś coś przyjdzie do głowy to bardzo proszę ale tylko takie, które nie wymagają zimowania- jakie Helki będą się nadawały??. Akwarium jest dość duże 70cm/70cm/30 cm (30 szerokość), a dzbanecznik stoi jakby nad poziomem wody w torfie co powoduje że ma stale wilgotne ale nie mokre podłoże, to chyba dobrze, dodatkowo co jakiś czas zraszam wodą. Dziękuje za pomoc. Edytowane 21 Lipca 2011 przez viper_miszcz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 (edytowane) Rosiczki lasów deszczowych to co pisał artur. W sumie wystarczyłoby ta nazwę w Google wpisać ale już Ci napisze: Drosera adelae Drosera schizandra Drosera prolifera Z helek najprostsza jest heterodoxa x minor ale musisz sie liczyć z tym ze helki potrzebują mocnego światła żeby dobrze rosnąć i sie wybarwiac natomiast dzbanki nie lubia silnego światła i mogą różnie reagować. Co do plywaczy to jakieś obficie kwitnące ladowe możesz dosadzic które Ci sie podobają. Od razu zaznaczam wygoogluj sobie plywacze ladowe żeby moc sobie popatrzeć. Jak masz jak to zrób i wstaw zdjęcie tego twojego eksperymentu Edytowane 21 Lipca 2011 przez evulFarmer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Na siłe? Od biedy zniosą wysoką wilgotność? To chyba nie jest o dzbaneczniku. Tylko małe i wolno rosnące dzbaneczniki można trzymać w wysokiej wilgotności? Chyba się nie zrozumieliśmy, chodziło mi o pytanie "2. Jakie inne rośliny owadożerne mogę do niego dosadzić, które znoszą dużą wilgotność i nie wymagają zimowania?". A dzbaneczniki szybko rosnące wyrosną szybko z terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 jak to jest 70cm wysokoscie to nie tak predko to nastapi spokojnie ponad rok beda mialy miejsca pod dostatkiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 jak to jest 70cm wysokoscie to nie tak predko to nastapi spokojnie ponad rok beda mialy miejsca pod dostatkiem No tak, jeśli 70 to małemu dzbankowi trochę to zajmie, ale jak pisałam wcześniejszą odpowiedź jeszcze nie było wiadomo jak duże jest terrarium ; ) Masz już odpowiedzi, teraz czekamy na zdjęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper_miszcz Napisano 21 Lipca 2011 Autor Share Napisano 21 Lipca 2011 wielkie dzięki!! jak tylko zdobędę aparat to wstawię zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper_miszcz Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2011 witam!!! Obiecałem że wrzucę zdjęcia mojego terra, oto link do nich. Pozdrawiam http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=14023 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi