Ptaszarnia Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 (edytowane) Zastanawiałem się gdzie umieścić ten temat Ogólnie czy Technika, jeśli źle wybrałem, przepraszam i proszę o zmianę działu. Mam pytanie, czy jeśli mam oświetlenie T8 18W 6500K 1000 lumenów x2 to gdy podstawię bezpośrednio pod te świetlówki Sarracenia X "Farnhamii", Nepenthes X "Hookeriana" i Pinguicula esseriana będą rosły i się wybarwią? W necie można przeczytać, że dzbanek ma stać w półcieniu/świetle rozproszonym, a u wielu osób w terra są one ustawione bezpośrednio pod lampami, stąd pytanie, czy przestawiać go dalej od źródła światła, czy zostawić tam, gdzie jest? Z tłustoszem ta sama sprawa. Co do kaptura to bezpośrednie, ale czy ma wystarczająco silne światło? Doświetlane około 18/24h. Okna od strony północnej, na inne nie ma szans. Wiem, że najpierw patrzymy jakie mamy warunki, a dopiero potem wybieramy rośliny, ale tak jakoś wyszło... Z góry dziękuję za odpowiedź. Edytowane 21 Lipca 2011 przez Ptaszarnia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 moja kapturnica stoi bezpośrednio na balkonie wraz z rosiczkami i muchołówką z tego co się orientuję to ten dzbanecznik nie wymaga doświetlania wystarczy mu dobrze oświetlany parapet i wysoka wilgotność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 A ja się spytam po kiego grzyba chcesz mieć kaptury w terrarium? Przecież one mogą być na oknie/balkonie/w ogrodzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 Oświetlenie zda egzamin. Ale kapturnica i tłustosz bez problemu poradza sobie też i bez oświetlenia na parapecie z reszta hokeriana tez powinna sobie poradzić. Jeśli ci bardzo zależy to postaw wszystko na parapecie bez akwarium/palaudarium i zawieś dodatkowe oświetlenie to które masz i załączaj w przypadku braku słońca. To takie rozwiązanie choć nie najlepsze ale powinno cię usatysfakcjonować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaszarnia Napisano 23 Lipca 2011 Autor Share Napisano 23 Lipca 2011 Ok, może źle się wyraziłem. Mówiąc, że u innych w terra dzbanki stoją bezpośrednio pod lampami miałem na myśli tylko kwestię bezpośredniego oświetlenia, nie tego, że stoją w w nim (ehh chyba jeszcze bardziej namieszałem...) Dzbanek, kapturnica, tłustosz stoją tylko pod lampami, nie są w żadnym terrarium/akwarium. o umieszczaniu kapturnic w tera się trochę naczytałem, więc nie robiłem tego błędu. Dzbanecznik dodatkowo stoi na podstawce z keramzytem, doniczka ustawiona na drugiej doniczce, zgodnie z poradami na forum. Przecież one mogą być na oknie/balkonie/w ogrodzie no właśnie chyba nie, bo mam tylko północe okna wystarczy mu dobrze oświetlany parapet północny z tego co wyczytałem nie jest dobrze oświetlony. "cieniste - czyli najczęściej okna północne." i "Okna północne mają najmniej światła. Można tu stawiać tylko najbardziej cieniolubne rośliny. Jeśli pokój nie ma dodatkowo okna wychodzącego na wschód to najlepiej hodować tam rośliny tylko przez jakiś czas, a następnie wynieść na jaśniejszy parapet i - gdy odzyskają formę - przenieść je z powrotem." Kapturnice uwielbiają dużo światła i jeżeli im je zapewnimy, odwdzięczą się nam pieknie wybarwionymi liśćmi. Chodziło mi dokładnie o to, na co odpowiedział mi maklerw: czy oświetlenie się nadaje i czy mimo uwagi o dużej ilości rozproszonego światła może stać bezpośrednio pod. Dzięki za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi