Skocz do zawartości

czy to wystarczy dla dzbanków i kapturnic?

Ptaszarnia

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się gdzie umieścić ten temat Ogólnie czy Technika, jeśli źle wybrałem, przepraszam i proszę o zmianę działu.

Mam pytanie, czy jeśli mam oświetlenie T8 18W 6500K 1000 lumenów x2 to gdy podstawię bezpośrednio pod te świetlówki Sarracenia X "Farnhamii", Nepenthes X "Hookeriana" i Pinguicula esseriana będą rosły i się wybarwią?

W necie można przeczytać, że dzbanek ma stać w półcieniu/świetle rozproszonym, a u wielu osób w terra są one ustawione bezpośrednio pod lampami, stąd pytanie, czy przestawiać go dalej od źródła światła, czy zostawić tam, gdzie jest? Z tłustoszem ta sama sprawa.

Co do kaptura to bezpośrednie, ale czy ma wystarczająco silne światło?

Doświetlane około 18/24h. Okna od strony północnej, na inne nie ma szans.

Wiem, że najpierw patrzymy jakie mamy warunki, a dopiero potem wybieramy rośliny, ale tak jakoś wyszło...

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez Ptaszarnia
Odnośnik do odpowiedzi

moja kapturnica stoi bezpośrednio na balkonie wraz z rosiczkami i muchołówką

z tego co się orientuję to ten dzbanecznik nie wymaga doświetlania wystarczy mu dobrze oświetlany parapet i wysoka wilgotność.

Odnośnik do odpowiedzi

Oświetlenie zda egzamin. Ale kapturnica i tłustosz bez problemu poradza sobie też i bez oświetlenia na parapecie z reszta hokeriana tez powinna sobie poradzić. Jeśli ci bardzo zależy to postaw wszystko na parapecie bez akwarium/palaudarium i zawieś dodatkowe oświetlenie to które masz i załączaj w przypadku braku słońca. To takie rozwiązanie choć nie najlepsze ale powinno cię usatysfakcjonować.

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, może źle się wyraziłem. Mówiąc, że u innych w terra dzbanki stoją bezpośrednio pod lampami miałem na myśli tylko kwestię bezpośredniego oświetlenia, nie tego, że stoją w w nim (ehh chyba jeszcze bardziej namieszałem...)

Dzbanek, kapturnica, tłustosz stoją tylko pod lampami, nie są w żadnym terrarium/akwarium. o umieszczaniu kapturnic w tera się trochę naczytałem, więc nie robiłem tego błędu.

Dzbanecznik dodatkowo stoi na podstawce z keramzytem, doniczka ustawiona na drugiej doniczce, zgodnie z poradami na forum.

Przecież one mogą być na oknie/balkonie/w ogrodzie

no właśnie chyba nie, bo mam tylko północe okna

wystarczy mu dobrze oświetlany parapet

północny z tego co wyczytałem nie jest dobrze oświetlony.

"cieniste - czyli najczęściej okna północne."

i

"Okna północne mają najmniej światła. Można tu stawiać tylko najbardziej cieniolubne rośliny. Jeśli pokój nie ma dodatkowo okna wychodzącego na wschód to najlepiej hodować tam rośliny tylko przez jakiś czas, a następnie wynieść na jaśniejszy parapet i - gdy odzyskają formę - przenieść je z powrotem."

Kapturnice uwielbiają dużo światła i jeżeli im je zapewnimy, odwdzięczą się nam pieknie wybarwionymi liśćmi.

Chodziło mi dokładnie o to, na co odpowiedział mi maklerw: czy oświetlenie się nadaje i czy mimo uwagi o dużej ilości rozproszonego światła może stać bezpośrednio pod.

Dzięki za odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.