Skocz do zawartości

H.Heterodoxa x minor da się uratować?

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli cała prawa strona tej kępki jest całkowicie uschnięta, to możesz uciąć te obumarłe kielichy. Z tego co widzę to heliamphora dość długo rosła w podłożu, którym jest, więc to raczej nie jego wina. Opisz dokładne warunki: wilgotność, temperatura, oświetlenie, podlewanie.

Odnośnik do odpowiedzi

oświetlenie- tylko dzienne, ale było go dość dużo, 7h minimum.

Podlewanie-brak, była razem z pływaczami (one w wodzie praktycznie), tyle że o wiele więcej torfu dałem po jednej stronie, była wyżej o 5-6cm.

Wilgotność- duża, brak higrometru, ale woda się skraplała na górze.

Temperatura- powyżej 20*C maksymalna nie wiem.

No i po wysyłce, kupione od myczka, ale to nie wysyłki wina, zdrowo wyglądały.

Więc wina po mojej stronie...

Edytowane przez unlimited1991
Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli stoi w wodzie razem z pływaczami, to ją przelałeś. Heliamphory lubią przepuszczalne podłoże jak sphagnum i mieszanki z nim. Jeśli szyby były zaparowane, to sądzę, że temperatury też były znacznie wyższe.

Przesadź ją do lżejszego podłoża np. sphagnum : perlit (2:1). Spróbuj znaleźć też pomieszczenie z niższymi temperaturami i w miarę mocnym oświetleniem (najlepiej zainwestować w sztuczne oświetlenie).

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.