unlimited1991 Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 [/img] Uploaded with ImageShack.us j.w. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Podobnie jak z N. albomarginata, tyle że helke może uda Ci się odratować. W jakich warunkach ją trzymasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 22 Lipca 2011 Autor Share Napisano 22 Lipca 2011 jak tamtego. Powiedz mam ziemię zmienić obciąć gdzieś ją ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Jeżeli cała prawa strona tej kępki jest całkowicie uschnięta, to możesz uciąć te obumarłe kielichy. Z tego co widzę to heliamphora dość długo rosła w podłożu, którym jest, więc to raczej nie jego wina. Opisz dokładne warunki: wilgotność, temperatura, oświetlenie, podlewanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unlimited1991 Napisano 22 Lipca 2011 Autor Share Napisano 22 Lipca 2011 (edytowane) oświetlenie- tylko dzienne, ale było go dość dużo, 7h minimum. Podlewanie-brak, była razem z pływaczami (one w wodzie praktycznie), tyle że o wiele więcej torfu dałem po jednej stronie, była wyżej o 5-6cm. Wilgotność- duża, brak higrometru, ale woda się skraplała na górze. Temperatura- powyżej 20*C maksymalna nie wiem. No i po wysyłce, kupione od myczka, ale to nie wysyłki wina, zdrowo wyglądały. Więc wina po mojej stronie... Edytowane 22 Lipca 2011 przez unlimited1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 (edytowane) Jeżeli stoi w wodzie razem z pływaczami, to ją przelałeś. Heliamphory lubią przepuszczalne podłoże jak sphagnum i mieszanki z nim. Jeśli szyby były zaparowane, to sądzę, że temperatury też były znacznie wyższe. Przesadź ją do lżejszego podłoża np. sphagnum : perlit (2:1). Spróbuj znaleźć też pomieszczenie z niższymi temperaturami i w miarę mocnym oświetleniem (najlepiej zainwestować w sztuczne oświetlenie). Edytowane 22 Lipca 2011 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 22 Lipca 2011 Share Napisano 22 Lipca 2011 Zamknięty na prośbę autora tematu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi