piotr.korgul Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 (edytowane) Nie wiem co to to czarne na brzegach liści, podlewam Topsinem stąd te białe plamy. Proszę o poradę co mu dolega. edit: Już wyjaśniam - chodzi mi o to czarne m.in. na łodydze liścia na wprost. To nie jest brud bo pojawia się samo na obrzeżach nowych liści. Topsinem podlewam czasem (od dwóch tygodni) bo myślałem, że to jakiś grzyb. Torf nie śmierdzi, jest świeży, tylko trochę zostało starego przy korzeniach. Spróbuję dziś to zetrzeć - mimo wszystko Cephal rośnie - swój pierwszy liść z pułapką puścił - też jest tym czymś ubrudzony, ale to na pewno nie torf. Zaznaczyłem na czerwono o co chodzi - konieczne zbliżenie. Edytowane 25 Lipca 2011 przez piotr.korgul Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagielon Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Sprawdź czy torf się nie zepsuł... Dokopaj się trochę poniżej powierzchni ziemi i powąchaj czy nie śmierdzi, jeżeli tak to trzeba wymienić na nowy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Nic nie kopaj To nie jest brudne po prostu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 no nic mu nie bedzie po co podlewacie tymi chemikaliami (Topsin itp.) u mnie rosną bez tego a jak sie zaczyna pojawiać pleśń to po prostu mniej podlewam i znika Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 Jakieś takie zdjęcie z flashem lub odblaskami, trudno się połapać. Albo są to maleńkie wykwity minerałów, albo osadzony torf. Tak czy owak, jak Cię to drażni, weź mokry wacik i sobie to ostrożnie zetrzyj... Topsin mu nie zaszkodzi, ale nie widzę powodu, aby tak pochopnie traktować rośliny chemikaliami. Można było najpierw się zapytań, dzień nikogo nie zbawi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiarz Napisano 4 Sierpnia 2011 Share Napisano 4 Sierpnia 2011 Moim zdaniem - za którymś razem przesadziłeś z Topsinem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr.korgul Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2011 można skasować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 12 Sierpnia 2011 Share Napisano 12 Sierpnia 2011 można skasować Zamknięty i pozostawiony dla potomnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi