adamik55 Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 Planuje zrobić za miesiąc terra o wymiarach 120x40x40. Wysokość 40 to maks (mam "piętrowe" łóźko z tym, źe nie ma dolnego piętra, a pod nim mam szawkę i takie rozmiary są na styk . Moge jeszczę jakoś próbować przestawić szawkę ale nie wiem czy mi się uda z powodu braku miejsca...). Jakie polecalibyście mi oświetlenie? (Chcę chodować dzbanki górskie i heliamfory) Jaki polecalibyście mi system chłodzenia? Czy moźe być taka lodóweczka http://allegro.pl/lodowka-turystyczna-4l-p...1713608144.html ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theofil Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 Lodóweczka za mała na takie terra, a oświetlenie wrzucaj 2x39W albo 2x54W. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 25 Lipca 2011 Autor Share Napisano 25 Lipca 2011 A powiedzmy pokrywę z tej lodówki http://allegro.pl/nowa-lodowka-24l-turysty...1732124657.html zamątować w terra i do tego wiatraczek, aby rozprowadzać chłód? Myśle nad tym abo oświetlenie automatycznie się wyłączało (to wiem jak ). Teraz problem z lodówką: gdy temperatura w terrarium dojdzie do tych 10-15 stopni to co zrobić, aby chłodzenie się wyłączyło automatycznie (jak, co popodłączać)? A gdy temperatura będzie rosła źeby znów chłodziło. Sorka za moźe głupie pytania, ale jestem zielony w tych sprawach i zupełnie się na tym nie znam Jeszcze jedo czy w tak niskim terra rośliny się nie upieką w dzień? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 25 Lipca 2011 Share Napisano 25 Lipca 2011 Ta pokrywa schładza pojemnik o pojemności 24l zapewne od ok. 4*C. Twoje terra będzie miało pojemność 192l i mimo, że nie będziesz potrzebować tak niskich temp. to nie spełni ona swojego zadania. potrzebowałbyś zapewne 2 a nawet trzech takich pokryw. Co do sterowania temperaturą to są do kupienia sterowniki i z tym problemów nie ma. Z resztą taki sterownik nie będzie Ci raczej potrzebny, bo wątpię, aby takie chłodzeni zniżyło temp. nawet do 10*C. No i oczywiście terra musiałoby być całkowicie zaizolowane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 26 Lipca 2011 Autor Share Napisano 26 Lipca 2011 Co myślicie, aby w lodówce http://allegro.pl/lodowka-caso-wineduett-2...1731324649.html zamątować dwa oświetlenia i mieć dwa piętra na owadozjadacze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 temperatura bedzie okolo 40 stopni wiem po swojej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 Żadna lodówka turystyczna nie może chodzić ciągle. Ja też mam taką lodówkę i ona może chodzić bez przerwy maks kilka dni. . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 26 Lipca 2011 Autor Share Napisano 26 Lipca 2011 Stig25 napisał: Żadna lodówka turystyczna nie może chodzić ciągle. Ja też mam taką lodówkę i ona może chodzić bez przerwy maks kilka dni. . To chyba raczej nie jest lodówka turystyczna co podałem ostatnio (chyba źe to coś w tym rodzaju). Dzięki emulfarmer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 27 Lipca 2011 Autor Share Napisano 27 Lipca 2011 A jak jest z butelkami z lodem? Ile trzeba ich włorzyć do takiego terra? I na jak długo starczają? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 (edytowane) Butelki z lodem nie są zbyt wydajne i sprawdzają się jedynie w małym terra (i tak nie ma cudów). Przy takich rozmiarach o jakich mówimy wątpię, aby wystarczyło nawet dziesięć 1,5-litrowych butelek. No i raczej udręką byłoby codzienne dwukrotne chodzenie z nimi. Poza tym musiałbyś mieć na nie chyba osobną zamrażarkę. Ile maksymalnie miejsca masz na to, aby umieścić obok terra jakieś chłodzenie? Edytowane 27 Lipca 2011 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 27 Lipca 2011 Autor Share Napisano 27 Lipca 2011 Szawka jest o wymiarach 120x40 (2cm zapasu). 40cm nad szawką jest łóźko. Miejsca obok praktycznie nie mam... Moźesz podać jakieś małe rozwiązanie bo jak bym odpowiednio przestawił szawkę, to mogę mieć z 0.5 na 0.5 metra obok, tylko, źe ja w tym pokoju śpię . Mogę spróbować jeszcze inaczej przestawić szawkę, bo narazie terra otwierało by się z przodu, ale wątpie, aby mi się udało. Chyba, źeby terra zrobić gdzieś indziej, ale narazie rozpatrzmy możliwość z szawką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 (edytowane) Jeżeli rzeczywiście masz tak mało miejsca to pozostaje chyba wykorzystać coś takiego: http://allegro.pl/vinosphere-vn6b-chlodzia...1739621654.html Mógłbyś ją połączyć do terra za pomocą dwóch rur i wiatraczka. Ale rewelacji też nie można oczekiwać. Edytowane 27 Lipca 2011 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 28 Lipca 2011 Autor Share Napisano 28 Lipca 2011 http://merkado.pl/Katalog/Towary-Handlowe/...arbocooler.html a takie coś podłączyć do terra i zrobić obieg? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 (edytowane) Jakoś tego nie widzę... Poza tym nie jest to wcale takie małe i już lepiej byłoby kupić mniejszą zamrażarkę. Co do ceny, to też zapewne nie jest najniższa. Ta zapewniłaby całkiem przyzwoite spadki temperatury: http://allegro.pl/mala-zamrazarka-privileg...1719905902.html Edytowane 28 Lipca 2011 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Trochę zmieniły mi się plany i raczej zrobię terrarium 60 szer, 40 gł, 80 wys. Jakie oświetlenie do takiego terra wpakować? Zrobię w nim górkę o wysokości 60, szerokości 30 a głębokość 40. Chcę takie oświetlenie, aby wybarwiało mi dzbanki oraz helki zarówno na dole jak i na "skarpie". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi