Skocz do zawartości

Terra ;)

adamik55

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje zrobić za miesiąc terra o wymiarach 120x40x40. Wysokość 40 to maks (mam "piętrowe" łóźko z tym, źe nie ma dolnego piętra, a pod nim mam szawkę i takie rozmiary są na styk ;). Moge jeszczę jakoś próbować przestawić szawkę ale nie wiem czy mi się uda z powodu braku miejsca...). Jakie polecalibyście mi oświetlenie? (Chcę chodować dzbanki górskie i heliamfory) Jaki polecalibyście mi system chłodzenia? Czy moźe być taka lodóweczka http://allegro.pl/lodowka-turystyczna-4l-p...1713608144.html ?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

A powiedzmy pokrywę z tej lodówki http://allegro.pl/nowa-lodowka-24l-turysty...1732124657.html zamątować w terra i do tego wiatraczek, aby rozprowadzać chłód? Myśle nad tym abo oświetlenie automatycznie się wyłączało (to wiem jak ;)). Teraz problem z lodówką: gdy temperatura w terrarium dojdzie do tych 10-15 stopni to co zrobić, aby chłodzenie się wyłączyło automatycznie (jak, co popodłączać)? A gdy temperatura będzie rosła źeby znów chłodziło. Sorka za moźe głupie pytania, ale jestem zielony w tych sprawach i zupełnie się na tym nie znam <_<

Jeszcze jedo czy w tak niskim terra rośliny się nie upieką w dzień?

Odnośnik do odpowiedzi

Ta pokrywa schładza pojemnik o pojemności 24l zapewne od ok. 4*C. Twoje terra będzie miało pojemność 192l i mimo, że nie będziesz potrzebować tak niskich temp. to nie spełni ona swojego zadania. potrzebowałbyś zapewne 2 a nawet trzech takich pokryw. Co do sterowania temperaturą to są do kupienia sterowniki i z tym problemów nie ma. Z resztą taki sterownik nie będzie Ci raczej potrzebny, bo wątpię, aby takie chłodzeni zniżyło temp. nawet do 10*C. No i oczywiście terra musiałoby być całkowicie zaizolowane.

Odnośnik do odpowiedzi

Stig25 napisał:
Żadna lodówka turystyczna nie może chodzić ciągle. Ja też mam taką lodówkę i ona może chodzić bez przerwy maks kilka dni. .

To chyba raczej nie jest lodówka turystyczna co podałem ostatnio ;) (chyba źe to coś w tym rodzaju). Dzięki emulfarmer :)

Odnośnik do odpowiedzi

Butelki z lodem nie są zbyt wydajne i sprawdzają się jedynie w małym terra (i tak nie ma cudów). Przy takich rozmiarach o jakich mówimy wątpię, aby wystarczyło nawet dziesięć 1,5-litrowych butelek. No i raczej udręką byłoby codzienne dwukrotne chodzenie z nimi. Poza tym musiałbyś mieć na nie chyba osobną zamrażarkę. :)

Ile maksymalnie miejsca masz na to, aby umieścić obok terra jakieś chłodzenie?

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

Szawka jest o wymiarach 120x40 (2cm zapasu). 40cm nad szawką jest łóźko. Miejsca obok praktycznie nie mam... Moźesz podać jakieś małe rozwiązanie bo jak bym odpowiednio przestawił szawkę, to mogę mieć z 0.5 na 0.5 metra obok, tylko, źe ja w tym pokoju śpię ;). Mogę spróbować jeszcze inaczej przestawić szawkę, bo narazie terra otwierało by się z przodu, ale wątpie, aby mi się udało. Chyba, źeby terra zrobić gdzieś indziej, ale narazie rozpatrzmy możliwość z szawką.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli rzeczywiście masz tak mało miejsca to pozostaje chyba wykorzystać coś takiego: http://allegro.pl/vinosphere-vn6b-chlodzia...1739621654.html

Mógłbyś ją połączyć do terra za pomocą dwóch rur i wiatraczka. Ale rewelacji też nie można oczekiwać.

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś tego nie widzę... Poza tym nie jest to wcale takie małe i już lepiej byłoby kupić mniejszą zamrażarkę. Co do ceny, to też zapewne nie jest najniższa.

Ta zapewniłaby całkiem przyzwoite spadki temperatury: http://allegro.pl/mala-zamrazarka-privileg...1719905902.html

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Trochę zmieniły mi się plany i raczej zrobię terrarium 60 szer, 40 gł, 80 wys. Jakie oświetlenie do takiego terra wpakować? Zrobię w nim górkę o wysokości 60, szerokości 30 a głębokość 40. Chcę takie oświetlenie, aby wybarwiało mi dzbanki oraz helki zarówno na dole jak i na "skarpie".

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.