Skocz do zawartości

Terra ;)

adamik55

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nie ma 200W. Są 250. Do tego jest to marny pomysł - lampa straszliwie się nagrzeje, jest nieporęczna i strasznie mocna jak na takie rozmiary terra.

Zamontowałbym tyle świetlówek ile się zmieści i tyle na ile mam pieniędzy.

Jesteś bardzo niezdecydowany zarówno co do wymiarów jak i roślin, które mają rosnąć w środku.

Pomysł z pionowym terra jest lepszy niż ten poprzedni.

Pomyśl jednak jakie rośliny chcesz tam trzymać i czy zapewnisz im optymalne warunki (rozumiem, że zarzuciłeś montowanie tam systemu chłodzenia - dla takiego małego terra nawet się to chyba nie opłaca..)

Obawiam się, że 2x24W może okazać się za słabe dla helek.

Może dzbanki nizinne + odpowiednie rosiczki?

Edytowane przez ArturP
Odnośnik do odpowiedzi

Sorka, zrozumiałem, że nie moge hodować górali to będe nizinne (odpuściłem sobie bo uświadomiliście mnie, że trzeba spore chłodnice i inaczej nie ma sensu to się pogodziłem) i popularne helki, do tego kilka pływaczy i rosiczki ;) takie ozdobne. np. zamieściłbym tam Nepenthes campanulata (jak go gdzieś dostane). Moje drugie pytanie: jakie proponujecie otwieranie tarrarium? bo nie chcę mieć przesuwanych (chyba, że nie ma innego wyjścia) ani takich co się otwierają na dwie strony.

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast nizinnych polecam pośrednie, oraz gatunki o szerokiej tolerancji jak bokorensis. Wysokość 80cm jest stanowczo za duża jeśli chcesz zająć się poważniej helkami, proponuje mimo wszystko przy takiej wysokości zdecydować się na dzbaneczniki. Bokorensis, maxima, gymnamphora, spathulata, będą idealne do takiego setupu. Jeśli wymiary 60 szer, 40 gł, 80 wys. są dalej aktualne- zmieścisz tam 3-4 świetlówki 24W T5 i taką opcję również polecam.

...Chyba że masz miejsce w piwnicy na terrarium ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkam w bloku więc piwnica odpada. A gatunki nizinne nie dadzą rady? (mogłem Cię źle zrozumieć i małe pytanko czy ten co wymieniłem nie da rady?) Helki powsadzam w takim razie na "górce" i może kilka na dole. A co wy na pomysł, aby jedną świetlówkę wsadzić z tyłu terra (za terra)? Nadal pytam jakie proponujecie rozwiązania z otwieraniem terra?

Podsumowując moje plany:

- Będę hodował tam dzbanki nizinne (pośrednie też), rosiczki (te do terra ;P ale ich wsadzę ze 3-4), kilka pływaczy (chcę czymś górkę "obkleić" i jeszcze gdzieś na dole), helki popularne (jak h.minor a może potem jeszcze inne).

- Wymiary terra to 60 szerokości, 40 głębokości i 80 wysokości.

- W wiwarium będzie górka, jeszcze się nad nią zastanowię ale wiem, że będzie miała 60 wysokości.

Odnośnik do odpowiedzi

Nizinne zasadniczo [zależy jeszcze które ;)] są często trudniejsze w hodowli przez cały rok bez ogrzewania/chłodzenia, niż pośrednie ;) Zwłaszcza jak chcesz tam trzymać jeszcze helki.... Polecam dokładnie dobrać gatunki, ja na początku kupowałem co popadnie i nie polecam takiego rozwiązania :D

Odnośnik do odpowiedzi

W wiwarium zrobię wodospad ;), jakie pompki mi proponujecie? Pytam też jakie świetlówki 24 W mi polecacie i jakich samych używacie (linki, nazwy) i jakie "urządzenie, w którym można umieścić te świetlówy, aby działały" (sorka ale zapomniałem jak to się nazywa)?

Edit: Znacie jakiś dobrych tanich szklarzy, lub firmy wykonujące terrraria w okolicach Warszawy, Pruszkowa?

Edytowane przez adamik55
Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie wybarwiają się, jak zamontujesz takie to wszystkie padną..

Jezu, masz 19-sto stronicowy temat o oświetleniu - http://www.rosliny-owadozerne.pl/Chcesz-Wy...enie-t3877.html

Człowieku - czytaj i szukaj. Chcesz żeby Ci ludzie nawet telefon do szklarza podali?

No cmon, co mamy za Ciebie zamówić to terrarium? Podaj adres..

Masz w gotowych dziełach zdjęcia i opisy terrariów większości lduzi z forum, jak nie wszystkich.

Przy prawie każdym jest napisane jakich używa świetlówek.

Prawie w każdym takim temacie są zdjecia roślin - możesz sobie nawet zobaczyć jak wyglądają rośliny.

Możesz porównać warunki jakie panują u kogoś w terra z jego listą gatunków.

Masz baze rodzaju nepenthes na flytrap, masz opisy gatunków na owadożerach, jest tysiąc tematów o tym jak co i gdzie komu rośnie.

Każdy po kolei ma przepisać to co już kiedyś pisał?

CZYTAJ i bierz się do roboty jak chcesz coś stworzyć.

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie na które odpowiedzi nie mogę znaleźć... czy jak zamontuje oświetlenie na zewnątrz terrarrium (nad) to szyba nie zatrzyma światła lub jego składnika/składników potrzebnych do prawidłowego wzrostu roślin?

Odnośnik do odpowiedzi

Część światła pewnie zatrzyma. Ja mam na górnej szybie na podwyższeniu, na kubeczkach plastikowych, żeby nie nagrzewać górnej szyby (bo niby może pęknąć chociaż to podobno bardzo mało prawdopodone). Przezorny zawsze ubezpieczony. Gdybym miał w środku to byłoby zdecydowanie za gorąco nawet dla nizinnych dzbanków.

Jeśli będziesz miał odpowiednio wysokie terra to radziłbym raczej zamontować je w środku. Zmyślnie na jakimś łańcuszku czy coś, żeby regulować wysokość wraz ze wzrostem roślin. Pare osób na forum tak miało, ale to by trzeba było looknąć w gotowych dziełach.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak co to mam tylko mozliwosc ewentualnie zamatowac tuz pod powierzchnia gory, bo ma byc skarpa, a pytam bo jesli nie jest to bardzo znaczace to bedzie poprostu nad szklem a jak znaczace, to trzeba bedzie sie pobawic...

P.S. Czy wy tez nie mozecie 'otworzyc' stronki oswietlenieakwarystyczne.pl? bo u mnie sie otwiera, ale nic nie moge zrobic.

Odnośnik do odpowiedzi

http://oswietlenieakwarystyczne.pl/

U mnie działa.

Lampy spokojnie możesz dać na szybę, u mnie nie ma z tym problemu. Nie wiem ile będziesz miał wysokości, jakie rośliny na dole i ile swiatła do nich dotrze.. Nie widziałem jeszcze terra ze skarpą. :) Nic tylko się przekonać. :D Wg. mnie powinno być ok.

Nie wiem jak u Ciebie by było z lampami w środku. U mnie się gotowało. Może warto pomierzyć temp. przed wrzuceniem roślin i wtedy zdecydować.

Aczkolwiek kolosalnej różnicy w ilosci światła pod szybą/na szybie być nie powinno.. (pogląd oparty na absolutnie niczym :D)

Muszę popracować nad spójnością wypowiedzi..

Pozdrawiam!

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.