Skocz do zawartości

Terra ;)

adamik55

Rekomendowane odpowiedzi

Oto wygląda po wsadzeniu roślin. Ładnie to będzie wyglądało, myślę, że za miesiąc, jak roślinki odrzyją i niektóre wogóle przyjdą ;), mech stanie się bardziej zielony :P i nie będzie widać wtedy na dole doniczek, tylko będzie to tak zasypane, przykryte itd... :

góra bez mgły- post-5406-1317491885_thumb.jpg

- post-5406-1317492607_thumb.jpg

na lewo xD post-5406-1317492704_thumb.jpg

ogółem z przodu post-5406-1317492704_thumb.jpg Normalne światło ze świetlówek to pomiędzy post-5406-1317492879_thumb.jpg tym a tym post-5406-1317493201_thumb.jpg (tu z początkiem włączenia mgły mgłą oba)

I z mgłą post-5406-1317493261_thumb.jpg

I jeszcze, ale słaba jakość z mgłą :

post-5406-1317492776_thumb.jpg

Edytowane przez adamik55
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

A po co zaklejać?

Tak wyglądało przed: post-5406-1317495475_thumb.jpg

A oto sposób dzialania post-5406-1317494212_thumb.jpg

Kropeczki to tak, że na dole miejsca wyciętego w piance jest mała dziura średnicy na oko 2-3mm i tym kanałem zcieka woda, czyli jak podlewam helke na górze to to ścieka do rosiczki, potem do helki (tutaj tego nie mam, a mógłbym zrobić z helki do rosicy, a z rosicy do drugiej helki, ale inne wszystko opisane mam. napisałem tu tak i zaznaczyłem, aby jak ktoś robi zrobił tak jak napisałem, a nie tak jak zrobiłem, czyli woda idzie do prawej ściany terrarium) a potem do pływacza(który dopiero będzie, ale tam jest styropianowy pojemnik, tak aby nie było odprowadzenia). Najbardzie na lewo to jest taka linia pod kropeczkami, bo na zdjęciu nie widać, że tam jest miejsce na roślinkę.

Numerki to

1. Miejsce na pływacza
  2. Dwa cephalotusy (malutkie po 3 pułaki)
  3. Helka x midoxa
  4. rosiczka prolifera bardzo mała, której tu nie widać
  5. rosiczka prolifera mała
  6. zwykły mech sphagnum bez roślinek
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Pojawił się u mnie mały problem: Generator mgły, który kupiłem przez kolege z forum :) przestał działać- chodził niecały 1 miesiąc po 25 minut dziennie, a jak go wczoraj włączyłem to paliły się tylko diody, wody ma tak jak miał wcześniej i zawsze miał wodę, nigdy nie było tak, że nie był zalany wodą... Teraz jest sprawa: czy go może jakoś czyścić? Ocet nalać? A może poprostu jego dni zostały policzone? Bo reklamacja nie opłaca się, bo muszę mu to wysłać, a nie dość że zajmie to dużo czasu, to zyskam może z 10 zł... A może wiecie gdzie można taki kupić w Pruszkowie/Warszawie?

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz próbować zalać octem, u mnie pomagało na krótki czas przy niektórych foggerach. Jak nie pomoże, możesz wymienić membranę. Jak to nie pomoże to fogger jest do wywalenia/zwrotu. Problem z foggerami jest taki, że są to urządzenia łatwo psujące się, niezależnie od firmy.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisze fly guy, szkoda w ogóle w to inwestować. Po tym jak padł mój fogger, dałem sobie z tym spokój. Nie pomogła nawet wymiana membrany.

Dopóki działa, daje fajny efekt mgiełki i nic poza tym i właśnie dlatego w miejsce foggera zamontuję system zraszający.

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę szkoda mi fajnego efektu mgły i pieniędzy, które musiałbym wywalić w system zraszający.... a w sumie efekt bardzo podobny: wilgotność 100%, tylko tu mam w terra generator i estetycznie to wygląda, a z systemem będzie na zewnątrz i nie bardzo estetycznie+ trzeba kupić programator sekundowy...

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Chciałem zrobić doprowadzenie wody do "zraszacza"- z butelki 1 l po wodzie demineralizowanej wychodzą 2 wężyki do zbiorniczka i jeden jest krótszy, z drugi dłuższy. Oba są zanużone w wodzie, a jednak woda z butelki "ucieka" nie wiadomo jakim cudem (schodzi do zbiorniczka), lecz w tempie nie do zauważenia przez oko, ale szybkim (przez 30 minut około 0.5 litra). Możecie mi dać jakieś rady? Jeśli codzi o wężyki to są one zabezpieczone silikonem na połączeniu z butelką, więc tamtędy nic nie ucieka, a raczej nic nie wpada (powietrze).

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.