piotr1990 Napisano 29 Lipca 2011 Share Napisano 29 Lipca 2011 Dzień dobry! Myślałem o podniesieniu wilgotności powietrza wokół moich 2 dzbaneczników. Czytałem trochę o keramzycie ale nie wiem jaka wielkość średnicy była by najlepsza. Najlepiej go umieścić do podstawki czy umieścić doniczkę z podstawką do większej podstawki i tam umieścić keramzyt? Najlepiej dać 1 warstwę czy więcej? ( o ile by się zmieściłoXD). Jeśli np jedna warstwa to tak do połowy kamieni wlać wodę? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 29 Lipca 2011 Share Napisano 29 Lipca 2011 Myślę, że najlepiej wysypać go na jakiejś większej powierzchni - jakiejś dużej podstawce, albo coś w tym rodzaju, zalać mniej-więcej do połowy wodą i na tym umieścić np. odwróconą do góry nogami doniczkę, a na niej doniczkę z dzbanecznikiem. Możesz wysypać jedną lub dwie warstwy - w zależności jaka frakcja keramzytu, przy czym do tego zastosowania lepszy trochę większy, do mieszania z podłożem trochę mniejszy. Swoją drogą, jakie to gatunki dzbanecznika? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 29 Lipca 2011 Autor Share Napisano 29 Lipca 2011 Nx ventarta i Gentle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 29 Lipca 2011 Share Napisano 29 Lipca 2011 mozesz podnosic podstawkami ale z czasem poradza sobie z parapetowymi warunkami i beda puszczaly dzbanki moja ventrata obecnie stoi na balkonie i dfzbankuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Myślę, że te gatunki, przynajmniej Ventrata, powinny bez problemu dzbankować na parapecie z dostępem do światła słonecznego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 30 Lipca 2011 Autor Share Napisano 30 Lipca 2011 No tak ale chce im troche polepszyć warunki jeśli chodzi o wilgotność. Wracając do keramzytu to jaka wielkość średnicy była by najlepsza. Najlepiej go umieścić do podstawki czy umieścić doniczkę z podstawką do większej podstawki i tam umieścić keramzyt? Najlepiej dać 1 warstwę czy więcej? ( o ile by się zmieściłoXD). Jeśli np jedna warstwa to tak do połowy kamieni wlać wodę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 Myślę, że najlepiej wysypać go na jakiejś większej powierzchni - jakiejś dużej podstawce, albo coś w tym rodzaju, zalać mniej-więcej do połowy wodą i na tym umieścić np. odwróconą do góry nogami doniczkę, a na niej doniczkę z dzbanecznikiem. Możesz wysypać jedną lub dwie warstwy - w zależności jaka frakcja keramzytu, przy czym do tego zastosowania lepszy trochę większy, do mieszania z podłożem trochę mniejszy. A jeśli chodzi o wielkość, to ja mam wysypany taki około 1-1,5 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 31 Lipca 2011 Autor Share Napisano 31 Lipca 2011 http://allegro.pl/keramzyt-frakcja-4-10mm-i1713982413.html Taka wielkość kulek będzie dobra? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 Tak, coś koło tego. Przeglądnąłem Allegro i nie ma takich 1-1,5 cm. Możesz rozważyć tą 4-10mm lub 10-20mm: http://allegro.pl/keramzyt-frakcja-10-20mm-i1713982443.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 Myślę, że za bardzo kombinujesz Jeśli już koniecznie musisz podnosić wilgotność, to po prostu na 2,3 razy większy podstawek postaw doniczkę z rośliną nie zanurzoną w wodzie (roślina może stać na keramzycie lub innej, pustej doniczce odwróconej do góry dnem. Z keramzytem lub bez, woda i tak będzie parowała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi