Skocz do zawartości

keramzyt

piotr1990

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry! Myślałem o podniesieniu wilgotności powietrza wokół moich 2 dzbaneczników. Czytałem trochę o keramzycie ale nie wiem jaka wielkość średnicy była by najlepsza. Najlepiej go umieścić do podstawki czy umieścić doniczkę z podstawką do większej podstawki i tam umieścić keramzyt? Najlepiej dać 1 warstwę czy więcej? ( o ile by się zmieściłoXD). Jeśli np jedna warstwa to tak do połowy kamieni wlać wodę?

Pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że najlepiej wysypać go na jakiejś większej powierzchni - jakiejś dużej podstawce, albo coś w tym rodzaju, zalać mniej-więcej do połowy wodą i na tym umieścić np. odwróconą do góry nogami doniczkę, a na niej doniczkę z dzbanecznikiem. Możesz wysypać jedną lub dwie warstwy - w zależności jaka frakcja keramzytu, przy czym do tego zastosowania lepszy trochę większy, do mieszania z podłożem trochę mniejszy.

Swoją drogą, jakie to gatunki dzbanecznika?

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale chce im troche polepszyć warunki jeśli chodzi o wilgotność.

Wracając do keramzytu to jaka wielkość średnicy była by najlepsza. Najlepiej go umieścić do podstawki czy umieścić doniczkę z podstawką do większej podstawki i tam umieścić keramzyt? Najlepiej dać 1 warstwę czy więcej? ( o ile by się zmieściłoXD). Jeśli np jedna warstwa to tak do połowy kamieni wlać wodę? ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że najlepiej wysypać go na jakiejś większej powierzchni - jakiejś dużej podstawce, albo coś w tym rodzaju, zalać mniej-więcej do połowy wodą i na tym umieścić np. odwróconą do góry nogami doniczkę, a na niej doniczkę z dzbanecznikiem. Możesz wysypać jedną lub dwie warstwy - w zależności jaka frakcja keramzytu, przy czym do tego zastosowania lepszy trochę większy, do mieszania z podłożem trochę mniejszy.

A jeśli chodzi o wielkość, to ja mam wysypany taki około 1-1,5 cm.

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że za bardzo kombinujesz :)

Jeśli już koniecznie musisz podnosić wilgotność, to po prostu na 2,3 razy większy podstawek postaw doniczkę z rośliną nie zanurzoną w wodzie (roślina może stać na keramzycie lub innej, pustej doniczce odwróconej do góry dnem. Z keramzytem lub bez, woda i tak będzie parowała.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.