Skocz do zawartości

zamała doniczka?

kartammm

Rekomendowane odpowiedzi

Dzbanecznik rósł mi ładnie ale teraz liście w błyskawicznym tempie usychają, nie tworzy dzbanków. Moim zdaniem przerósł doniczkę (widać na zdjęciu)post-5622-1312041081_thumb.jpgpost-5622-1312039682_thumb.jpg[attachmen

t=11048:P7300077.JPG]

post-5622-1312041261_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Doniczka nie jest za mała. U mnie dzbanki, które są kilkukrotnie większe rosną w podobnych doniczkach i czują się świetnie . Co prawda podłoże nie wygląda na przelane, ale jeżeli dzbanecznik cały czas stoi na tej podstawce i jest podlewany przez podsiąkanie, to nie zdziwiłbym się gdyby pogorszenie jego stanu było tym spowodowane.

Inna sprawa to to, że roślina jest w bardzo dobrym stanie i nie mam pojęcia dlaczego ma z nią być coś nie tak. :) Liście tworzy coraz większe i wbrew temu co piszesz, ciągle dzbankuje.

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

jeśli masz możliwość przestaw na południowy parapet, a w podstawek wsyp keramzytu i zalej go wodą zwiększysz parowanie

Jeśli roślina nie miała keramzytu przez ten czas, sądzę że nie trzeba jej już dawać :)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ nie ma najmniejszego sensu podlewać ventraty destylką. :) Już bardziej by się opłacało lać kranówy ile wlezie, a za oszczędzone pieniądze kupić nową 5 razy większą ventratę. Kuzpowanie destylki lub filtra RO ma sens tylko wtedy gdy mamy więcej cenniejszych roślin. W przypadku ventraty 2 butelki destylki to nowy dzbanecznik. Jeżeli mieszkasz na wsi z dala od zakładów przemysłowych to co najwyżej możesz zbierać deszczówkę. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.