kartammm Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Dzbanecznik rósł mi ładnie ale teraz liście w błyskawicznym tempie usychają, nie tworzy dzbanków. Moim zdaniem przerósł doniczkę (widać na zdjęciu)[attachmen t=11048:P7300077.JPG] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Gdzie go trzymasz? Nie ma 'gości' w torfie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kartammm Napisano 30 Lipca 2011 Autor Share Napisano 30 Lipca 2011 Gdzie go trzymasz? Nie ma 'gości' w torfie? żadnych robali stoi na parapecie zachodnie okno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 (edytowane) Doniczka nie jest za mała. U mnie dzbanki, które są kilkukrotnie większe rosną w podobnych doniczkach i czują się świetnie . Co prawda podłoże nie wygląda na przelane, ale jeżeli dzbanecznik cały czas stoi na tej podstawce i jest podlewany przez podsiąkanie, to nie zdziwiłbym się gdyby pogorszenie jego stanu było tym spowodowane. Inna sprawa to to, że roślina jest w bardzo dobrym stanie i nie mam pojęcia dlaczego ma z nią być coś nie tak. Liście tworzy coraz większe i wbrew temu co piszesz, ciągle dzbankuje. Edytowane 30 Lipca 2011 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 jeśli masz możliwość przestaw na południowy parapet, a w podstawek wsyp keramzytu i zalej go wodą zwiększysz parowanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 jeśli masz możliwość przestaw na południowy parapet, a w podstawek wsyp keramzytu i zalej go wodą zwiększysz parowanie Jeśli roślina nie miała keramzytu przez ten czas, sądzę że nie trzeba jej już dawać Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Jaką wodą podlewasz je? na liściach są takie białe ślady wyglądające na minerały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kartammm Napisano 31 Lipca 2011 Autor Share Napisano 31 Lipca 2011 Jaką wodą podlewasz je? na liściach są takie białe ślady wyglądające na minerały. przegotowana kranówka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 Nie podlewa się kranówką! Tylko i wyłącznie deszczówką albo destylowaną! Z stąd te białe plamy na liściach.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kartammm Napisano 31 Lipca 2011 Autor Share Napisano 31 Lipca 2011 jak podlewałem deszczówką było to samo na nowych liściach pojawiał się biały nalot więc nie widzę różnicy a do destylowanej nie mam dostępu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 Ależ nie ma najmniejszego sensu podlewać ventraty destylką. Już bardziej by się opłacało lać kranówy ile wlezie, a za oszczędzone pieniądze kupić nową 5 razy większą ventratę. Kuzpowanie destylki lub filtra RO ma sens tylko wtedy gdy mamy więcej cenniejszych roślin. W przypadku ventraty 2 butelki destylki to nowy dzbanecznik. Jeżeli mieszkasz na wsi z dala od zakładów przemysłowych to co najwyżej możesz zbierać deszczówkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 lanie przegotowaną, odstaną wodą można lać rośliny owadożerne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi